• מצוות הקשורות בדירה

ברכה על מעקה למדרגות ועוד

הרב יצחק בן יוסף

כ"ג טבת תשע"ה
שאלה
ברשות הרב, שאלתי מורכבת מכמה שאלות : הנושא הוא : ברכה על התקנת מעקה א. עפ’’י מה שהבנתי, מאחר שהשו’’ע לא הזכיר ברכה על מעקה נחלקו האחרונים בדעתו. לכן, מצאתי בדברי הגרע’’י זצ’’ל ש’שב ואל תעשה עדיף’ אולם, במקום שנהגו לברך- ימשיכו במנהגם. לשון הילקו’’’י היא : ’מנהגינו כאן באר’’י של לברך על יציקת מעקה’. שאלתי, האם במקום בו יש מגוון עדות וכל אחת ומנהגה וכעת, רבים בונים את ביתם ומברכים בהוראת או עפ’’י שמועה על מצוות מעקה- יחשב כמקום שנוהגים לברך? ב. במידה ומברכים- האם כאשר המעקה מותקן בכמה שלבים במשך מספר ימים עד להשלמת מעקה לכל המדרגות- צריך לברך בכל יום? ג. במידה ומברכים- האם נכון לברך לאחר העמדת המעקה או בגמר הפעולה? וכן בעניין סעיף ב’ ד. במידה ואין מברכים- האם אין לבעל הבית שום צד במצווה מאחר שאינו מברך או שעליו לעשות מעשה כלשהו אף שברכות אינן מעכבות? תודה ומחילה על הטרחה
תשובה
א. הרב עובדיה זצ"ל חזר בו ומברכים והלכה כמשנה אחרונה - (ילקוט יוסף סעיף כב עמ' תרעז) ב.- ג יברך לקראת הסוף לקראת הסתימה של הפירצה האחרונה . (ויש מברכים קודם תחילת העשייה - במציאות שלך בוודאי כדעה ראשונה) ד. יש מצווה בעצם ההתקנה החשובה אף יותר מהברכה - כי זו מצווה של ונשמרתם מאוד לנפשותיכם. ה' יצליח דרכך.