• שאלות כלליות בברכות

היחס לנשים בברכת האורח

הרב דוד חי הכהן

כ"ד תמוז תשע"ה
שאלה
מדוע בברכת האורח בברכת המזון כתוב "הרחמן הוא יברך את בעל הבית..." הוא ובניו ורק לבסוף את אשתו. והרי מי שטרחה ועמלה על הסעודה זו האישה (נראה לכאורה כאילו יש פה דירוג חשיבות- האמנם?). ממה נובע סדר זה? ומי חיבר ברכה זו?
תשובה
ישנן נוסחאות שונות. יש נוסחה שבה אומרים בעה"ב ואשתו ואח"כ בניו, וכך אנחנו רגילים לומר. ואלה שאומרים בניו אולי כוונתם להרגיל את הלשון ואת המחשבה לא לערב גברים ונשים יחד אלא הוא ובניו, אשתו ובנותיה, אבל אם לא מזכירים בנות נראה שיש להקדים את האישה לבנים.