• מגע ותערובת בין בשרי או חלבי לפרווה

מאכל פרווה בסיר חלבי

כולל הלכה בית אל

ט"ז תמוז תשע"ה
שאלה
האם מותר להכין מאכל פרווה בסיר חלבי? (אני לא בטוחה אם בישלתי בו חלבי אי פעם אבל יתכן שכן) אם כן, באיזה סכין ובאיזה קרש חיתוך להשתמש (בתבשיל הפרווה עתידים להתבשל שום ופלפל חריף)? יש לי קרש חלבי וקרש בשרי וסכין חלבי או בשרי (לצערי אין לי פרווה). בהנחה שלא אשתמש בכל מקרה בסכין בת יומה. והאם התבשיל יקרא "בחזקת חלבי"? תודה רבה!
תשובה
ראשית, צריך להקדים שכמעט ואין דבר כזה קרש חיתוך חלבי או בשרי, וכן לגבי סכין לחיתוך ירקות. דבר נעשה בשרי או חלבי רק כאשר היה מגע בינו לבין דבר חלבי או בשרי רותח, וזה לא מצוי בקרש חיתוך וסכין לירקות. בכל מקרה, כדי להימנע מבעיות, עדיף שתשתמשי בקרש חיתוך וסכין חלבית. במקרה וחתכו בסכין בשרית: אם הסכין הבשרית באה במגע עם בשר רותח, אזי אם יחתכו איתה ירקות חריפים בסכין בת יומה הירקות נעשים בשריים, ולדעת האשכנזים אף בסכין שאינה בת יומה. ולספרדים, לדעת כף החיים לכתחילה לנהוג כאשכנזים ולדעת הגר"ע אין הירק החריף נעשה בשרי במקרה זה. לגבי התבשיל: אם לא חתכו בסכין בשרית דבר חריף, אז מכיוון שהחריף הוא חלק מתבשיל, והתבשיל עצמו אינו חריף כ"כ, אז התבשיל נידון כתבשיל שאינו חריף, נשאר פרווה, ונקרא בחזקת חלבי. ודין חזקת חלבי: לספרדים מותר לכתחילה לבשל מאכל פרווה בסיר חלבי כדי לאוכלו עם בשר. ולאשכנזים בסיר בן יומו אסור לבשל לכתחילה כדי לאכול עם בשר, ובדיעבד אם נתערב עם בשר מותר לאכול. מותר בכל מקרה לבשל כדי לאכול בארוחה וכלים בשריים. בסיר שאינו בן יומו מותר הן לספרדים והן לאשכנזים לבשל לכתחילה כדי לאכול עם בשר. בברכה, הרב שלמה בורנשטין