• מגע ותערובת בין בשרי או חלבי לפרווה

תחליף לברזל רותח או אבן מלובנת

הרב חגי לרר

כ"ט תמוז תשע"ה
שאלה
שלום רב לרב, תהליך ההגעלה המתואר כולל השלכת ברזל רותח או אבן מלובנת לתוך הסיר בזמן הרתיחה. בזה יש קושי טכני. בד"כ בבית רגיל אין אביזרים אלו וגם אין אמצעים לטפל בהם (לפחות לי ולמכרי אין מלקחיים גדולות וכו). האם במקום אביזרים אלו, ניתן בעת הרתיחה לשפוך מים מקומקום חשמלי שרותח בו זמנית? יישר כח
תשובה
שלום רב. שפיכת מים רותחים מקומקום חשמלי לתוך הסיר לא תועיל כיוון שבדרך העירוי המים מספיקים להתקרר מעט וזה לא מספיק להגעלה לסיר שבלע טעם בכלי ראשון. לכן אפשר להציע פיתרון שכתוב בספר פניני הלכה לפסח פרק י סעיף יג: להרתיח מים בכלי קטן, ובשעה שהסיר הגדול יתחיל לרתוח ישקיע מעט את הכלי הקטן במרכז הכלי הגדול, ובזה יגרום למים הרותחים שבסיר הגדול לגלוש ולהגעיל את שפת הכלי וצידו החיצוני. בצורה כזו הסיר הקטן נחשב כברזל מלובן. יש לציין שעל הסיר להיות נקי לגמרי. את הידיות יש לפרק (לפעמים לאחר הפירוק מתגלה לכלוך שהצטבר וגם אותו יש לנקות) ולהגעילן בתוך הסיר הרותח וכך הכל יוכשר. בהצלחה וכל טוב. הרב חגי לרר