• שבת ומועדים
  • טיפול בתינוק

שאיבת חלב לאשה מניקה בשבת

הרב שמואל אריאל

ט"ז אלול תשע"ה
שאלה
שלום רב ושלום לרב א. האם מותר לאשה מניקה, לשאוב חלב בשבת ע"י משאבה מכנית, ולמלא לתוך בקבוק התינוק כדי שזה יאכל במשך השבת? או שחייבת לאבד את החלב? (מדובר על מקרה בו האשה רוצה לישון ובזמן הזה צריך לתת לתינוק לאכול) ב. אם כן, האם מותר להשתמש בחלב שנשאר גם לאחר השבת? רב תודות לרב
תשובה
שלום וברכה! ישנם שני מצבים שבהם מותר לשאוב חלב בשבת: 1. במצב שהתינוק זקוק לחלב הזה לתזונתו, ומסיבה כלשהי אין כל אפשרות להניק אותו, ואז צריך לשאוב חלב כדי להאכיל את התינוק בבקבוק. 2. במצב שלאשה יש גודש שמכאיב לה. בין שני המצבים הללו יש הבדלים הלכתיים, ואופן השאיבה שניתן להתירו משתנה על פי המצב הנידון: יש מצבים המוגדרים כפיקוח נפש, ואז מותר לשאוב גם באופן של מלאכה דאורייתא; ויש מצבים שאין בהם פיקוח נפש אבל הם מוגדרים כחולי או כאב, ואז מותר רק באופן שאיסורו מדרבנן (פירוט דרך השאיבה העדיפה לענ"ד, מבואר במאמרי בתחומין ל"א, עיין שם בעמ' 95 ובהערה 58). אולם במצב שתיארת, אין אפשרות להתיר שאיבה כלל, שכן אין מדובר כאן בפיקוח נפש, וגם לא בחולי או כאב, אלא בצורך לנוח. אכן יש לאשה קושי לקום באמצע השינה כדי להניק, אך קושי כזה אינו יכול להתיר איסור דאורייתא או דרבנן. העצה שניתן לייעץ, היא לשאוב חלב בימות החול ולשמור במקרר, וכך ניתן יהיה להאכיל את התינוק בשעת הצורך מבלי שהאם תצטרך לקום.