• בין בני משפחה

חדר משותף לאח ואחות מתבגרים

הרב עזריה אריאל

ז תשרי תשע"ו
שאלה
שלום רב :) האם מותר לאח ואחות בגילאי 16-17 לחלוק חדר בבית? האם נכון לעשות כך? תודה.
תשובה
לשואל, שלום! הדבר מותר, כאשר האחות לא מתלבשת לעיני האח. כאשר הדבר אפשרי, ראוי שמגיל שתים עשרה בערך הלינה תהיה נפרדת. הרחבה: מצד איסור יחוד, אסור לאח ואחות לגור ביחד בקביעות לבדם, אבל מותר להם לגור בקביעות כאשר יש בני משפחה אחרים בבית שעשויים להיכנס (שו"ת נחלת דוד סי' כג), וגם אם ההורים יוצאים מדי פעם למספר שעות אין בכך יחוד (אגרות משה ח"ד אה"ע סי' סד,ג וסי' סה,יא). באופן טבעי, שינה משותפת מזמנת ראייה של "מקומות המכוסים" שבאישה זרה אסור לראותם. באח ואחות בוגרים יש להבדיל בין מקומות מכוסים שראייתם היא חלק מהנורמליות המשפחתית ואינם מגרים, כגון שרוולים קצרים, ולכן היא מותרת, לבין מחשוף עמוק, כמו בגד ים, שאסור (דיון על כך ב'לבושה של תורה' ח"א עמ' קעה-קעז, ומקורו ברור מהיערות דבש, עיין שם). למרות ההיתר, נראה שבגיל זה הדבר אינו מומלץ אם אינו הכרחי. יש אמנם מקורות בחז"ל על לינה משפחתית כללית, הורים וילדיהם (ברכות כד ע"א), אבל בדרך כלל נערות בגיל שש עשרה כבר היו נשואות ולנו בביתן עם בני זוגן. גם "אין דנים אפשר משאי אפשר", כאשר תנאי החיים מאפשרים לבנות העשרה את הפרטיות שלהן. למיטב הכרתי, בדרך כלל באופן טבעי נערה צנועה בגיל בת מצווה אינה מרגישה בנוח במצב זה ובבתים שאני מכיר לא מקובל לישון כך.