• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות על ה'

קשר עם ה’- יש דבר כזה??

הרב ש. יוסף וייצן

כ כסלו תשע"ו
שאלה
1. קשר עם ה’ מדברים על זה כ"כ הרבה אבל יש באמת אפשרות להגיע לזה??? זה נראה דמיוני וגם אם יש ה’ אז אין לו שום קשר עם המציאות שלנו- אולי יש לו בזה שהוא מקיים אותנו אבל לא ברמה של דיבור, התגלות, נבואה (בימינו). ההרגשה היא שכביכול העולם "מסתדר" בלי ה’ ולא צריך אותו. (צריך אותו בשביל להתקיים אבל לא ברמה של קשר ושייכות). למה המציאות נבראה בצורה כזאת??? שה’ כ"כ רחוק מהעולם. כל החיים שלנו מסתובבים סביב זה שיש אלוקים אבל אין לנו מושג מיהו ומהו והכל... אנחנו רק מאמינים לתיאוריות ודברים שאמרו לנו עליו אבל אותו עצמו בחיים אין לנו תפיסה בו וקשר אליו. התחושה היא שאנחנו רצים אחרי משו שאי אפשר להגיע אליו. ובכלל למה ה’ צריך אותנו פה בעולם? אם בכלל.. מה המציאות הזאת מועילה לו מה האינטרס שלו להחזיק אותנו אם אין לו קשר איתנו?? את האמת שיש הרבה תשובות שאני מכירה אבל זה לא משנה כי הלב מתנגד להסכים לזה. אני הולכת כבר כמה שנים עם השאלות האלו בצורה מאוד חזקה לא מצליחה להשתחרר מזה. אני מרגישה כבר לא דתיה כי גם אם אני מקיימת את כל המצוות בסופו של דבר המטרה של הכל זה להתחבר לה’ וליצור איתו קשר ולשמח אותו וכו’ וכו’ ואם אין את זה אז בשביל מה הכל? מה המשמעות של תורה ומצוות בלי ה’? וגם למה זה מתחבר איכשהו עם להיות בנאדם טוב וישר אי אפשר להיות אדם טוב מוסרי וערכי בלי ה’? 2. זה נכון שמצד האמת אין לנו שום טענות על ה’ כי כל הקיום שלנו פה הוא מתנת חינם והוא לא חייב לנו כלום, אבל אם כך, אם זה טענה נכונה שלא מגיע לנו כלום ושתמיד אנחנו חייבים לו אז בעצם אין חובה מצידו לנהל את העולם בצדק כי בעצם תמיד הוא צודק מראש, בלי קשר למעשים שלו. בכלל כל היחס הזה של שפיטה את ה’ איך בכלל אפשר להתחיל לחשוב טיפה לנסות להבין אותו ואת צורת החשיבה שלו כאשר הוא כ"כ רם ונשגב מבינתנו. מצד אחד אני רוצה לומר אוקיי אז אין לנו השגה בו אז לא ננסה להבין אותו ולהתחקות אחר מעשיו ולהכניס אותו לאמות המידה של החשבונות שלנו אך מצד שני אם אנחנו לגמרי מוציאים אותו מהשפיטה שלנו ולא מתבוננים על מעשיו ולא מצפים ממנו לכלום אז בסופו של דבר יוצא מצב שניתקנו ממנו כל קשר. כי אם השיקולים והחשבונות שלו שונים לגמרי מצורת החשבונות וההבנה שלנו אז גם אין שום סיבה שנסמוך על שיקולים שלו ונסמוך על טוב ה’ כי הטוב שלו לא בהכרח טוב לנו. אנחנו יוצרים מצב בו ה’ ואנחנו אמנם אולי מכירים בקיום אחד של השני אך מרוב שהמרחק בינינו תהומי ובלתי ניתן לגישור אז הקשר בינינו גם אין לו שום ביטוי מעשי וזה שני קווים מקבילים שלא ייפגשו לעולם. אנחנו משאירים את עצמינו תלויים תלושים באוויר. נתונים אמנם לחסדו אך כביכול אין לנו שום יכולת השפעה עליו. זה משאיר אותנו מלאי מרירות. ובתחושה שאנחנו נזרקנו לעולם שנשאר לעולם בודדים ושאין תקנה למציאות. האם יש נק’ שבה יכול להיות לנו קשר אמיתי עם ה’? קשר נורמלי, הדדי, שנרגיש אותו באמת ברמה שהיא רלוונטית לגבינו, שאפשר להישען עליו?? בכלל שאלה גדולה היא מה העולם הזה בשביל ה’. אולי זה טעות יסודית כי עצם השאלה מושתת על הנחה שאנחנו כביכול יכולים להבין את ה’ את רצונותיו והחלטותיו. אבל בכל קשר אחר שאנחנו מכירים מהעולם שלנו אנחנו פחות או יותר יודעים או יכולים לשער את שעומד בנפשו של חברינו, מכרינו, ידידינו וכך אנו מתקשרים איתו. מול ה’ אנחנו נמצאים במצב של כ"כ הרבה חוסר וודאות וערפל שבסופו של דבר התחושה היא שגם אם נרצה לא יוכל בחיים להיווצר כאן קשר כי אנחנו חיים בשני עולמות שונים ומשדרים על גל אחר. אם אני לא מבינה למה ה’ צריך את העולם הזה ולמה הוא רוצה בקיום שלנו כאן ומה גורם לו להמשיך להחיות אותנו למרות הריחוק העצום הזה ותחושת הנפרדות שיש לנו ממנו ובכלל אני לא מדברת על זה שרוב העולם גם מתנהג ופועל בניגוד לרצונו של ה’. מה המניע של ה’ לקיים את העולם?? למה הוא מראש יצר מציאות כ"כ מורכבת שנראית כבלתי אפשרית להכלה?? הניסיון הזה כל הזמן להגיע אליו וטיפה להרגיש קשר למציאות שמעבר לנו, לנק’ אמת ויחד עם זאת התחושה שבאמת זה בלתי אפשרי. שזה מאבק אבוד מראש. תודה רבה.
תשובה
שלום רב: המיוחד בתורתנו [לעומת הדתות האחרות] שיש לנו מצות והלכת בדרכיו מה הוא רחום אף אתה היה רחום. את עצמותו של הקב"ה אי אפשר להשיג. אולם את הנהגתו ומידותיו אנו יכולים להשיג מכוח מה שהתגלה בתורה ומכו מה שהתגלה בהסטוריה וכד'. עיקר הדבקות שלנו זה דבקות במידות שלמדנו מהבורא. אי אפשר לחשוב שעכשיו מכוח ההווה אנו ננהל שיחות עם הקב"ה. אנו יכולים לעמוד על ההנהגה האלוקית במבט ארוך טווח . לפעמים עוברים שנות דור עד שאנו מבינים את הנהגת ה'. רק בזמן הנבואה היה ניתן לחלום ולדעת מכוח קרבת ה' את פשר הדיבור האלוקי לאותו זמן. לימוד התנ"ך הוא הלימוד שממקד אותנו ומאפשר לנו ללמוד את הנהגות ה'. התורה והמצוות הרבות הם נועדו להוציא לפועל את הקשר גם כלפי קב"ה וגם כלפי העולם גנז י