• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות בעבודת ה'

שמירת המחשבה

הרב חיים שרייבר

ד טבת תשע"ו
שאלה
בעבר פגמתי בברית והיום ברוך ה’ ובעזרתו אני כבר שומר על זה. כשאני רואה דברים מסוימים מיד הכל המחשבות האסורות צפות ועולות. איך אפשר לשמור על מחשה טהורה? תודה
תשובה
שלום ראשית אברך אותך על מאמציך להתגבר ולחיות בקדושה. כל מאמץ וכל רצון שמתגלה בענין זה איננו פשוט ומובן מאיליו, במיוחד לא בדור שלנו, בו קיימים גירויים מכל כיון: בבית ובחוץ, בכל תחומי המדיה להוריד את רף הקדושה וללכלך את רשות הרבים ורשות היחיד בזוהמא של עריות. כעת ננסה לתת מספר עצות להמשך עליה והצלחה: א. כלל ראשון - סור מרע! כמה שכלל זה פשוט וידוע הוא מחייב חזרה והתבוננות. יש לעשות סייג על סייג שלא לפגוש שוב מראות או מצבים שאיננו רוצים לראות. ב. למנוע מצבים של שעמום ובטלה. בשעה שאין הראש עוסק במחשבה תועלתית (לימוד למבחן, הכנת פעולה לסניף, תכנון יום הולדת הפתעה לחבר, ארגון ערב מגבש לחברי בכיתה וכדו') הוא מעלה מן המעמקים מחשבות מן העבר ובם הוא מתעסק. ג. חשוב לראות את ההתקדמות שחלה בכל מהלך תקופת העלייה ואף בכל שלב. כדאי להתבונן ולראות שבעבר היו המחשבות עולות לעיתים תכופות יותר ואף למשך זמן ארוך יותר, ואילו כעת אף בשעה שמחשבות לא רצויות צפות ועולות הן נעשות בפרקי זמן גדולים יותר ולזמן קצר יותר. ד. בשעה שעולה מחשבה לא טובה הפתרון הטוב ביותר הוא להתעלם ממנה וכלל לא להתעסק בה אפילו לא בשאלה "למה שוב באה אלי המראה זה?" כל עיסוק בדבר אף עיסוק שלילי כפי הדוגמא שהבאנו נותן למחשבה חשיבות וביסוס בראשנו. ה. תוספת של קדושה בכל תחום אף לא בתחומים שקשורים ישירות לענין כמו הלכות שבת, מסילת ישרים או לימוד גמרא "שוטפים את הראש" במחשבות של קדושה וטהרה שממילא דוחות כל דבר טומאה. בהצלחה רבה! המשך להתקדם ולעלות! יום טוב