• זמני התפילה והיום

מנחה אחרי השקיעה

הרב חיים שרייבר

י"ד אדר א' תשע"ו
שאלה
שלום הרב! האם זה נכון שיש 13 דקות אחרי השקיעה על מנת להתפלל מנחה? והאם זה תקף גם לנשים?
תשובה
שלום צריך להשתדל לסיים את תפילת מנחה עד שקיעת החמה, אולם בדיעבד אפשר לסמוך על דעת רוב הפוסקים ולהתפלל עוד כשלוש עשרה דקות וחצי אחר השקיעה, שעד אז לכל הדעות עוד לא התחיל הלילה. אין הבדל בין גברים לנשים בענין זה. (מקורות: שו"ע סי' רל"ג סע' א' ובמשנ"ב ס"ק י"ד, ובפסקי תשובות סי' רל"ג אות ו'). הרחבה: נחלקו האחרונים אם אפשר להתחיל להתפלל לפני סוף שלוש עשרה דקות וחצי מהשקיעה, כאשר ידוע שהתפילה תסתיים אחר שיעברו שלוש עשרה דקות וחצי מהשקיעה: ערוך השולחן (סי' ק"י סע' ה') ויביע אומר (ח"ז ס' ל"ד) התירו, והמגן אברהם (סי' פ"ט ס"ק ד') וכף החיים (סי' רל"ג סע' ה'), אסרו. גם ה"יביע אומר" לא התיר להתחיל חזרת הש"ץ אם יסיימו אותה לאחר שלוש עשרה דקות וחצי. על כן יש להתפלל תחילה בקול רם עם קדושה, כדי לסיים תפלת המנחה בתוך זמן בין השמשות. יום טוב