• שאלות כלליות

לפגוש צמחים בארץ ישראל

הרה"ג דוב ליאור

כ"א טבת תשס"ה
שאלה
אני מדריכת טיולים. האם חייבים לעשר בפירות הפקר הנאכלים בשטח כגון פטל ותאנים? מה לגבי צמחי תבלין כגון נענע, מרווה ואזוב? כיצד מנקים אותם מחרקים? האם יש לברך על שיח ריחני, אם כן מה הברכה?
תשובה
יש כלל פירות הפקר פטורים מתרומות ומעשרות לכן לא צריכה לעשר. (כמו פירות נכרי). לגבי חרקים צריכה לשטוף או לנקות בכל דרך כך שלא ימצאו חרקים על הצמחים, וודאי שללא ניקוי ובדיקה אסור לאוכלם. לגבי שיח ריחני, ישנה הגדרה בחז"ל מהו עץ ומהו ירק, כל צמח שהגבעול שלו לא מתקיים משנה לשנה יש לו גדר של ירק גם אם השורש באדמה נשאר משנה לשנה, דוגמא לכך: בננה, ולכן ברכתה בורא פרי האדמה. ואם יש ריח לצמח כזה ברכתו 'בורא עשבי בשמים'. אבל עץ שמתקיים שנים נחשב לעץ ולא משנה מה הגובה שלו, (כמו הדסים), והוא עץ לכל ההשלכות אם יש לו פירות ברכתם בורא פרי העץ, ואם יש לו ריח ברכתו בורא עצי בשמים.