• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות בתנ"ך

שושלת דוד

הרב רפאל וסרטיל

י"ד אייר תשע"ו
שאלה
שלום. רציתי לדעת מה הסיבה לכך שדוד קיבל שהשושלת שלו תהייה לעד בשלטון?
תשובה
לשואל שלום, דוד המלך, היה השלם ביותר מכל מלכי ישראל, ולכן נבחר על-ידי ריבונו של עולם להיות אבי המלכות, הגזע שממנו יצמח משיח צדקנו. דוד המלך זכה יותר מכל אדם, ואפילו מאבות האומה, לתיאור נרחב של מעשיו בכתבי הקודש. שמו בלבד נזכר בתנ"ך למעלה מאלף פעמים. אישיותו ריכזה בתוכה את כל המעלות הראויות למלך ישראל, וכללה בתוכה כוחות נפלאים שונים ומגוונים משורש הקודש לדורות עולם. ספרו, ספר תהלים, משמש מקור לתפילות האומה כולה בכללותה ובפרטיה, מאז ועד הנה. גיבור חיל היה ומצביא שאין כמוהו להצלחה, ועם זאת ענו וחסיד היה, והאמין כי כל דרכיו וכל הצלחותיו הם בחסד ה', כאמרו "ד' לֹא גָבַהּ לִבִּי וְלֹא רָמוּ עֵינַי", "בָּרוּךְ ה' צוּרִי הַמְלַמֵּד יָדַי לַקְרָב אֶצְבְּעוֹתַי לַמִּלְחָמָה. חַסְדִּי וּמְצוּדָתִי...". מתוך יראת ה' גדולה הקדיש את כל חייו לעבודת ה', זכה לקיים את מצוות התורה "לְבִלְתִּי רוּם לְבָבוֹ מֵאֶחָיו", ואת כל גדולתו תלה בזכויותיהם של ישראל. דוד המלך נלחם בכל מאודו על כבודם של ישראל, שהוא כבוד שמים, תוך סיכון חייו ללא חת, לכן ראה בגולית, לא רק אויב פרטי, אלא אויב היוצא כנגד מערכות א-להים חיים. על פעלו בשדה החברתי נאמר: "וַיְהִי דָוִד עֹשֶׂה מִשְׁפָּט וּצְדָקָה לְכָל עַמּוֹ". בדברי התוכחה של יחזקאל למנהיגים המנצלים את העם לשם טובתם האישית, מבטיח יחזקאל, כי לעתיד לבוא יקום להם רועה אחד שירעה אותם: "וַהֲקִמֹתִי עֲלֵיהֶם רֹעֶה אֶחָד וְרָעָה אֶתְהֶן - אֵת עַבְדִּי דָוִיד - הוּא יִרְעֶה אֹתָם וְהוּא יִהְיֶה לָהֶן לְרֹעֶה". דוד המלך הוא גם זה שקבע את ירושלים כעיר חשובה - עיר הקודש - לדורות עולם. כל שבועת האמונים של ישראל לירושלים יונקת את כוחה מאותה קביעה שקבע דוד. גם מסירותו למקדש, היתה מעבר לכל תיאור, אף-על-פי שידע שהוא עצמו לא יבנה את בית המקדש. לא לחינם זכה דוד בכינויים "עבד ה'" ו"איש הא-להים". גם בשעה הבודדת שנתנסה ונקלע למצב מביך, נטל על עצמו את האחריות, נשא ייסורים קשים, וביקש את רצון ה' ואת קרבתו, מעבר לכל בקשת סליחה ומחילה. כל כך גדול ערכו בעיני חז"ל עד שקבעו, שמי שלא ביקש את חזרת מלכות בית דוד בברכת המזון, לא יצא ידי חובת מצוות הברכה. כמו כן, קבעו ברכה מיוחדת בתפילת שמונה עשרה, להצמחת קרן לדוד. ובמסכת מגילה אמרו, שגאולתם של ישראל תבוא רק לאחר שישובו ויבקשו את ה' א-להיהם ואת דוד מלכם. בברכה נאמנה