בית המדרש

  • פרשת שבוע ותנ"ך
  • עקב
לחץ להקדשת שיעור זה

פרשת עקב

undefined

הרב דב בערל וויין

תשע"ה
2 דק' קריאה
בפסוק הראשון של פרשת השבוע מופיעה המילה עקב, שבהקשר של הפסוקים כאן פירושה בעקבות, אחרי, בגלל, יחסים של סיבה ותוצאה: אתם תשמרו את מצוות השם ולכן תקבלו ברכות ושכר משמים. אך כשרש"י בא לפרש את הפסוק, הוא הולך בעקבות המדרש ולא מתייחס למשמעות המטפורית של המילה עקב, אלא חוזר למשמעותה המילולית, עקב כף הרגל. הוא מפרש שיש בחיים התורניים של העם היהודי מצוות וערכים שהיהודים בחיי היומיום מתייחסים אליהם בקלות ראש, שהם רומסים אותם בעקבם. המצוות והערכים הזניחים האלה, לכאורה, הם המפתח האמיתי להצלחה רוחנית ולחיים טובים.
רש"י מדגיש שהבחירה במילה "עקב" בפסוק הפותח של הפרשה לא נובעת משיקולי לשון וספרות אלא שיש בבחירת המילה הזאת רצון מצד התורה ללמד אותנו שיעור חשוב על החיים: אין באמת דברים קטנים או מעשים חסרי חשיבות. חכמינו במסכת אבות מלמדים אותנו להיות זהירים במצווה קלה כבחמורה.
חז"ל מדגישים שאין אדם יודע איזה תפקיד יש באמת לקיום המצוות "הקלות" בתוכנית השכר והעונש משמים. לכן בפסוק הזה התורה בעצם מלמדת אותנו להיזהר בצעדינו ובמעשינו כדי שלא נרמוס בעקבנו שלא במתכוון מצוות או ערכים קדושים.
קשה לנו למדוד ערכים שונים, או להעריך את משקלן של מצוות בתורה. במקרה של ערכים סותרים והוראות מנוגדות, הפסיקה ההלכתית קובעת לנו מה עלינו לעשות ואיך עלינו להתנהג. עם זאת, במישור השכלי והרוחני, אנחנו תמיד נאלצים לקבל החלטות שנוגעות לסדר העדיפויות שלנו בהתנהגות ובמעשים. אני משתדל להגיע לרמה של כוונה ומסירות כשאני מתפלל, אבל עני דוחף את ידיו מול פרצופי ותובע שאתן לו כסף. מה עליי לעשות? להתעלם מהאיש המסכן ולנסות להתרכז בכוונה שלי בתפילה או לזנוח את התפילה ולתת מטבע לקבצן? איזה ערך ארמוס בעקבי? אנחנו מתמודדים עם דילמות כאלה בכל יום. אם נצליח לאזן איכשהו את סדר העדיפויות שלנו ולא לרמוס שום מצווה בעקבנו, נוכל להשיג דברים גדולים. וגם אם אנחנו לא מצליחים להשיג איזון כזה הלכה למעשה, עצם ההבנה שאסור לאדם לשפוט את המצוות כקלות או חמורות, כחשובות או חשובות פחות, היא כשלעצמה צעד גדול לקראת רוחניות והבנה אמיתית של היהדות.
במלחמת המהפכה האמריקנית היה דגל קולוניאלי מפורסם שנכתב עליו "אל תרמסו אותי!" זה, למעשה, המסר של התורה בעניין קיום המצוות והגישה שלנו כלפי התורה והמסורת.
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il