- הלכה מחשבה ומוסר
- הלכה יומית
איסור אכילת דם וההכנות לצליית הכבד
עיקרי ההלכות
א. איסור אכילת דם נשנה בתורה ארבע פעמים. יש דם שאסור בכרת, יש דם שאסור בלאו ויש שאיסורו רק מדרבנן.
ב. על מנת להכשיר כבד יש לעשות כמה הכנות: חיתוך או ניקוב, הדחה במים (לאשכנזים), מליחה מועטת.
איסור אכילת דם
בשעה טובה אנו חוזרים לעסוק בהלכות כשרות המאכלים.
איסור אכילת דם נשנה בתורה ארבע פעמים. באיסור כמה דרגות, יש דם שאיסורו בכרת ויש שאיסורו בלאו ויש דם שאסור רק מדרבנן 1 .
כמה טעמים נאמרו באיסור זה:
- מאחר והוא קרב על המזבח, הרי הוא חלקו של ה' ולא ניתן לבני אדם.
- כשיאכל האדם את דם הבהמה יתמזג דמה בדמו וטבע האדם יהיה גם כטבע הבהמה.
- כשיאכל האדם דם תכנס באדם נפש פחותה מנפשו.
- הדם הוא מקור התאוות ועלול להגיע ממנו קלקול לנפש.
- דרכם של המצרים היה לאכול דם והקב"ה ציווה עלינו להבדל מהם 2 .
ההכנות להכשרת כבד
מאחר ויש איסור לאכול דם, חובה למלוח את הבשר המיועד לאכילה על מנת להוציא את דמו ממנו.
לכבד, בניגוד לאברים אחרים, לא מועילה מליחה, מאחר ויש בו דם רב. הדרך היחידה להכשירו היא לצלותו.
באופן הצלייה וההכשרה יש חילוק בין כבד עוף לכבד בהמה.
כבד עוף - לפני ההכשרה יש להסיר ממנו את המרה, הספרדים צריכים גם לחותכו.
כבד בהמה שלם - יש לחותכו שתי וערב או לנקבו בסכין מספר נקבים.
לאחר מכן: למנהג האשכנזים יש להדיח את הכבד היטב במים, הספרדים אינם חייבים להדיח (אלא אם כן מתכוונים לבשלו אחרי הצלייה). בשלב הבא יש למלוח מעט את הכבד ורק אחר כך לצלותו 3 .
ראוי לא לצלות כבד רק על סמך הלימוד, אלא להתנסות בזה עם אדם שמכיר גם את הצד המעשי ולא רק את הצד התאורטי.
בשבוע הבא נלמד איך לצלות את הכבד ועד כמה יש לצלותו.
א. איסור אכילת דם נשנה בתורה ארבע פעמים. יש דם שאסור בכרת, יש דם שאסור בלאו ויש שאיסורו רק מדרבנן.
ב. על מנת להכשיר כבד יש לעשות כמה הכנות: חיתוך או ניקוב, הדחה במים (לאשכנזים), מליחה מועטת.
איסור אכילת דם
בשעה טובה אנו חוזרים לעסוק בהלכות כשרות המאכלים.
איסור אכילת דם נשנה בתורה ארבע פעמים. באיסור כמה דרגות, יש דם שאיסורו בכרת ויש שאיסורו בלאו ויש דם שאסור רק מדרבנן 1 .
כמה טעמים נאמרו באיסור זה:
- מאחר והוא קרב על המזבח, הרי הוא חלקו של ה' ולא ניתן לבני אדם.
- כשיאכל האדם את דם הבהמה יתמזג דמה בדמו וטבע האדם יהיה גם כטבע הבהמה.
- כשיאכל האדם דם תכנס באדם נפש פחותה מנפשו.
- הדם הוא מקור התאוות ועלול להגיע ממנו קלקול לנפש.
- דרכם של המצרים היה לאכול דם והקב"ה ציווה עלינו להבדל מהם 2 .
ההכנות להכשרת כבד
מאחר ויש איסור לאכול דם, חובה למלוח את הבשר המיועד לאכילה על מנת להוציא את דמו ממנו.
לכבד, בניגוד לאברים אחרים, לא מועילה מליחה, מאחר ויש בו דם רב. הדרך היחידה להכשירו היא לצלותו.
באופן הצלייה וההכשרה יש חילוק בין כבד עוף לכבד בהמה.
כבד עוף - לפני ההכשרה יש להסיר ממנו את המרה, הספרדים צריכים גם לחותכו.
כבד בהמה שלם - יש לחותכו שתי וערב או לנקבו בסכין מספר נקבים.
לאחר מכן: למנהג האשכנזים יש להדיח את הכבד היטב במים, הספרדים אינם חייבים להדיח (אלא אם כן מתכוונים לבשלו אחרי הצלייה). בשלב הבא יש למלוח מעט את הכבד ורק אחר כך לצלותו 3 .
ראוי לא לצלות כבד רק על סמך הלימוד, אלא להתנסות בזה עם אדם שמכיר גם את הצד המעשי ולא רק את הצד התאורטי.
בשבוע הבא נלמד איך לצלות את הכבד ועד כמה יש לצלותו.

מדיני קריאת שמות
בית מדרש ג. אסף | כסלו תשע"ח

חיוב נשים בקריאת מגילה
בית מדרש ג. אסף | אדר תשע"ה

הזכרת שם שמיים בלימוד גמרא וזמירות שבת
בית מדרש ג. אסף | טבת תשע"ח

מתי חייבים לברך תפילת הדרך?
בית מדרש ג. אסף | תשע"ג

בית מדרש ג. אסף

הקבלת פני רבו והושענות
תשרי תשע"ו

האם צריך לעצור את הרכב בזמן תפילת הדרך?
תמוז תשע"ג

האם חובה ללכת לרופא
חשוון תשע"ד

חובת הרב לתלמידיו
שבט תשע"ח
דיני פלסטר בשבת
איך מתגברים על מידות רעות?
היסוד הגדול שנלמד מרבי שמעון בר יוחאי
מה הם קטניות ומי הם אוכלי קטניות?
איך ללמוד אמונה?
איך הסדר המוכתב מהווה חירות?
יום כיפור - איך נדע מי פטור מהצום?
מה זה אומר בחזקת בשרי?
למה משתכרים בפורים? איך עושים זאת נכון?
למה ללמוד גמרא?
קריעת ים סוף ומשל הסוס

תענית יחיד
הגאון הרב מרדכי אליהו זצ"ל | תשס"ט
מנהגי שלושת השבועות
הרב אליעזר מלמד | שבט תשפ
מנהגי שלושת השבועות
הרב אליעזר מלמד | שבט תשפ

רעיונות לפרשת שלח
הרב עזריאל אריאל | תשנ"ח-תשס"א

קרוב אליך פרשת בהעלותך תשפ"ג
גליון מספר 468
רבנים שונים | סיון תשפ"ג
אחוזי החילון האמיתיים בחינוך הדתי והדרך לתיקון
הרב אליעזר מלמד | סיון תשפ"ג
התבוננות על כלל ישראל
שיחת מוצ"ש פרשת בהעלותך תשפ"ג
הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | י"ד סיון תשפ"ג
