בית המדרש

x
x
סינון על פי מדיה
סינון על פי אורך שיעור
35 שיעורים
    undefined
    הכשרת כלים וכשרות לפסח

    הכשרת המטבח לפסח

    פרק יא

    א - שיש וכיור. ב - כיריים גז, חשמל, קרמי ואינדוקציה. ג - תנור אפייה ותבניות. ד - פלטה של שבת ומנגל. ה - מיקרוגל ומדיח כלים. ו - שולחן האוכל. ז - מקרר וארונות מטבח. ח - סכו"ם, סירים ומחבתות. ט - כלי לישה ומיקסר. י - כלים שונים. יא - כלי חרס ופורצלן. יב - כלי זכוכית. יג - כלי אמייל פלסטיק ושאר חומרים.

    הרב אליעזר מלמד | תשפ
    undefined
    44 דק'
    הכשרת כלים וכשרות לפסח

    כללי הלכות הגעלת כלים

    פרק י

    א - הכשרת כלים. ב - כבולעו כך פולטו - בין הגעלה לליבון חמור. ג - היתרא בלע - הכשרה לפסח. ד - ההבדל בין בליעה באוּר לנוזלים, ודין מחבת. ה - ליבון. ו - כללי ההגעלה. ז - אם הולכים אחר הבליעה החמורה או רוב תשמישו. ח - מאכלים שבושלו בכלים שלא הוכשרו. ט - ניקוי הכלים והכנתם להגעלה. י - המתנה עשרים וארבע שעות לפני ההגעלה. יא - הגעלת הכלים בפועל. יב - הגעלת סירים. יג - בליעה בכבוש והכשרתה.

    הרב אליעזר מלמד | תשפ
    undefined
    הכשרת כלים וכשרות לפסח

    מנהג איסור קטניות

    פרק ט

    א - שורשי מנהג אשכנז. ב - מנהג יוצאי ספרד בקטניות ובאורז. ג - בני זוג מעדות שונות. ד - המינים הכלולים באיסור. ה - דיני המנהג. ו - קטניות שלא נגעו במים, ושמני קטניות. ז - בשעת הצורך לחולים וקטנים.

    הרב אליעזר מלמד | תשפ
    undefined
    הכשרת כלים וכשרות לפסח

    מהלכות כשרות לפסח

    פרק ח

    א - מצה עשירה - לישה במי פירות. ב - אין החמצה אחר אפיה, ודין מצה שרויה. ג - כללי כשרות לפסח, שיטת יוצאי ספרד ואשכנז. ד - כללי ההשגחה לפסח. ה - חלב מבהמה שאוכלת חמץ. ו - בשר וביצים. ז - תרופות בפסח. ח - חומצת לימון. ט - סבונים וקוסמטיקה וכלים חד פעמיים.

    הרב אליעזר מלמד | תשפ
    undefined
    הלכות חמץ ומצה

    הלכות תערובת חמץ

    פרק ז

    א - חמץ בפסח אוסר את תערובתו בכלשהו. ב - האם אפשר להציל תערובת שיש בה כלשהו חמץ. ג - האם חמץ שנתבטל לפני פסח "חוזר וניעור" בפסח. ד - הלכה למעשה בדין 'חוזר וניעור'. ה - האם חמץ שנותן טעם פגום אוסר תערובתו. ו - דיני תערובת החמץ מהתורה.

    הרב אליעזר מלמד | תשפ
    undefined
    הלכות חמץ ומצה

    הלכות מכירת חמץ

    פרק ו

    א - הצלת החמץ מאיבוד על ידי מכירתו לגוי. ב - התפשטות מנהג מכירת החמץ. ג - למי נועדה כיום מכירת החמץ. ד - דיני המכירה. ה - סוף זמן מכירה ודין בן חו"ל. ו - החמץ שנמכר - דינו אחר הפסח.

    הרב אליעזר מלמד | תשפ
    undefined
    הלכות חמץ ומצה

    ביטול וביעור החמץ

    פרק ה

    א - ביטול החמץ בלילה וביום. ב - משמעות ביטול החמץ. ג - דיני ביטול החמץ. ד - מנהג ביעור החמץ בשריפה. ה - חמץ שבאשפה. ו - חמץ שנמצא אחר תחילת זמן האיסור.

    הרב אליעזר מלמד | תשפ
    undefined
    בדיקת חמץ

    הלכות בדיקת חמץ

    פרק ד

    א - זמן בדיקת חמץ בתחילת ליל י"ד. ב - דברים שאסרו חכמים קודם הבדיקה. ג - הברכה. ד - מקומות החייבים בבדיקה. ה - הנר ופנס. ו - האם צריך לבדוק אחר פירורים קטנים מכ'זית'. ז - האם צריך לבדוק את הספרים. ח - האם סומכים על הניקוי שלפני פסח. ט - הנחת פתיתי חמץ והאפשרות להיעזר בבני הבית. י - היוצא למדינת הים. יא - אם מכירת כל הבית או השכרתו במסגרת מכירת חמץ פוטרתו מבדיקה. יב - בדיקת חמץ אחר זמנה, ודין השוכר חדר במלון. יג - בית כנסת ופנימיות וישיבות. יד - חמץ תחת מפולת ואם צריך לבדוק מחסן.

    הרב אליעזר מלמד | תשפ
    undefined
    הלכות חמץ ומצה

    מצוות השבתת החמץ

    פרק ג

    א - המצוות הקשורות בהשבתת החמץ. ב - האיסור על חמץ השייך לו. ג - חמץ שבאחריות ישראל ודין מניות. ד - כיצד מקיימים את מצוות השבתת החמץ. ה - מהות המצווה. ו - זמני כניסת איסור אכילה והנאה מחמץ. ז - סדר השבתת החמץ.

    הרב אליעזר מלמד | תשפ
    undefined
    הלכות חמץ ומצה

    כללי איסור חמץ

    פרק ב

    א - ארבע מצוות באיסור חמץ. ב - זמני איסור חמץ מהתורה ומדברי חכמים. ג - מהו חמץ ומהו שאור. ד - הגדרת החימוץ בבצק. ה - חמץ נוקשה. ו - חמץ שנפסל ממאכל כלב. ז - אופנים שאין בהם חימוץ.

    הרב אליעזר מלמד | תשפ
    undefined
    התבוננות אמונית

    משמעות חג הפסח

    פרק א

    א - חג המצות וחג הפסח. ב - חג החירות - גילוי המוסר. ג - יציאת מצרים - שחרור הרוח משעבוד החומר. ד - ביציאת מצרים נעשה החומר מרכבה לשכינה. ה - משמעות איסור חמץ - גאווה כלפי שמים. ו - משמעות המצה. ז - המבזה את המועדות. ח - שואלים בהלכות הפסח קודם לפסח שלושים יום.

    הרב אליעזר מלמד | תשפ
    undefined
    רביבים

    מה למכור במכירת החמץ?

    תחילתה של מכירת החמץ – במצוקתם של סוחרי היי"ש באירופה * כשהרבנים מיסדו את המכירה בשביל הסוחרים, המנהג התרחב לכלל הציבור * בימינו מכירת החמץ הכרחית לשוק ולתעשיית המזון * למרות הטענות שמדובר בהערמה, רוב הפוסקים ככולם קובעים שהמכירה תקפה * מצד הדין כל אדם פרטי יכול למכור כל חמץ, אך לכתחילה מומלץ להשתמש במכירה רק למוצרים שמוטלים בספק או למניעת הפסד גדול * מכיוון שאפשר למכור במצבי ספק, אפשר לחסוך שאלות הלכתיות רבות * להלכה, חמץ שנמכר מותר לאחר הפסח.

    הרב אליעזר מלמד | ניסן תשע"ט
    undefined
    34 דק'
    הלכות חמץ ומצה

    מנהג איסור קטניות בפסח

    הרב אליעזר מלמד | ניסן תשע"ח
    undefined
    37 דק'
    הלכות חמץ ומצה

    כשרות חלב, ביצים, תרופות, חומצת לימון, קרם וסבון

    הרב אליעזר מלמד | ניסן תשע"ח
    undefined
    33 דק'
    הלכות חמץ ומצה

    מכירת חמץ - מכירה פיקטיבית או פורמלית?

    הרב אליעזר מלמד | ניסן תשע"ח
    undefined
    49 דק'
    הלכות חמץ ומצה

    הלכות חמץ ותערובות חמץ בפסח

    סיכום מחלוקות שולחן ערוך ורמ'א

    סיכום מחלוקות שולחן ערוך ורמ'א

    הרב אליעזר מלמד | ניסן תשע"ח
    undefined
    46 דק'
    הלכות חמץ ומצה

    הלכות הכשרת כלים

    הרב אליעזר מלמד | ניסן תשע"ח
    undefined
    הכשרת כלים וכשרות לפסח

    הכשרת המטבח

    דפנות הכלים בולעות מטעם המאכלים, ולכן אין להשתמש בכלים בפסח מבלי להוציא מהם תחילה את טעם החמץ * הכלל המרכזי בהכשרת הכלים: כבולעו כך פולטו * מה להגעיל ומה דורש ליבון * אופן הכשרת המטבח לפסח: תנור, שיש, גז, מיקרוגל ועוד * עיקר הניקוי הוא במטבח, מכיוון ששם אפילו פירור חמץ הוא בעיה, ולכן את מרב המאמצים יש להקדיש לניקוי זה

    הרב אליעזר מלמד | ניסן תשע"ו
    undefined
    רביבים

    מצה עשירה, מצה שרויה

    הסבר המושג "מצה עשירה", והמקורות למנהגי האשכנזים והספרדים, כיום העוגיות כוללות חומרים שאולי נחשבים כמים, לכן נחלקו הפוסקים הספרדים לגביהן, הסבר המושג "מצה שרויה" ומנהג החסידים שלא לאוכלה, כיום גם בין החסידים יש מקלים, מכיוון שתהליך אפיית המצות השתנה ויש פחות מקום לחשש, חלב שהופק לפני פסח מותר, אך בהמת יהודי שאכלה חמץ בפסח – יש להחמיר שלא לאכול מחלבה , עוד בעניין שמחת החתונה: עצות למניעת הרחקת מבוגרים מהמעגל, ולשמירה על שיחה נעימה בלי מוזיקת רקע.

    הרב אליעזר מלמד | אדר ב תשע"ו
    undefined
    רביבים

    ושמרתם את המצות

    האם איסור קטניות לאשכנזים בפסח נוהג בקינואה? * מצווה לשמח בחג את בני המשפחה, את העניים והבודדים ואת מלמדי התורה * לשמור על אווירה משפחתית נעימה וידידותית * הצורך במצה שמורה בליל הסדר, מה נחשב מצה שמורה, וההידור שיש במצות אפויות ביד * המצות השמורות מיוצרות בזהירות רבה יותר מחימוץ, לכן עדיף להדר ולאכול כל הפסח מצות שמורות * מחלוקת הפוסקים האם חמץ לפני פסח בטל בשישים * האם מוטב לוותר על מצות שמורות מהודרות ויקרות ולתת את הכסף לצדקה?

    הרב אליעזר מלמד | ניסן התשע"ה
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il