- הלכה
- תפילת נשים
שאלה
שלום רב,
כבר זמן רב שאני מעוניינת להתפלל שחרית או מנחה או ערבית אבל לא יודעת איך (אני יודעת שזה נשמע מוזר). (1) ראשית אשמח לדעת אילו תפילות הן בגדר חובה לנשים?
(2)מהן זמני התפילות (כלומר ממתי עד מתי מותר להתפלל כל תפילה)
(3) מאיפה מתחילים תפילת שחרית (הבנתי שיש נוסח ספרדי ואשכנזי- אני ספרדייה), מהי תפילת שמונה עשרה ובאילו מילים מתחילה (כדי שאדע להבחין בה), ואם מופיע "אד - ני שפתי תפתח..." לאחר קדיש האם יש לקרוא זאת? שהרי אסור לאישה להגיד קדיש, בטח שלא לבדה, וזה נראה כאילו המשך של הקדיש. או שמדלגים על הקדיש וממשיכים?
עלי לציין שבע"ה אני רוצה להתפלל בביתי ולא בבית כנסת כך שאין מניין.
(4) עוד שאלה קטנטונת- אם ידוע לכם היכן מקיימים שיעורי תורה לנשים בפתח תקווה ומתי?
בכבוד רב
תשובה
ב"ה
שלום לך.
שמחתי מאוד לקבל את שאלותיך, ואני מאוד מעריך את ההתגברות שלך על הבושה הטבעית וששאלת, שכבר אמרו לנו חכמנו זכרונם לברכה שלא הביישן למד, שאם אדם מתבייש לשאול הוא לא יתקן, לא ידע ולא יבין, ואנו שמחים לענות על כל שאלה, להדריך ולהסביר, לכן אנא הרגישי חופשיה לשאול כל שאלה אף אל כתובתי האישית, הן שאלות הלכה והן שאלות הדרכה מעשית, ואשתדל לעזור לך בכל מה שאוכל.
וכעת אל שאלותיך אחת לאחת בעזרת ה'.
1. ישנה מחלוקת גדולה בין הפוסקים אילו תפילות נשים חייבות, ישנם פוסקים הפוסקים שאשה חייבת בשתי תפילות ביום, וישנם הפוסקים שאשה חייבת רק בתפילה אחת ביום. לכן אם את יכולה ודאי שטוב שתתפללי שתי תפילות שחרית ומנחה, אבל אם זה קשה לך, תתחילי עם תפילה אחת ותתמידי בה וזה ממש נפלא. באתר יש ספר בשם "פניני הלכה" - תפילת נשים. בו תוכלי ללמוד את כל ההלכות של התפילה לנשים באופן קל ובהיר. תוכלי אף לרכוש את הספר וללמוד אותו בזמנך הפנוי, או דרך האתר לקרוא.
2. הזמן של תפילת שחרית הוא כיום משעה בערך שש וחצי-שש ארבעים (לתפילת שמונה עשרה, את שאר התפילות אפשר גם מוקדם יותר) עדיף עד סוף השעה הזמנית הרביעית זאת אומרת כיום עד השעה 10 בערך ואם לא התפללת עד אז אפשר להתפלל עד חצות היום, שכיום זה עד בערך עשר דקות לפני 12. מנחה אפשר להתפלל משעה 12:15 עד בערך 17:40.
3. לגבי התמצאות בנוסח התפילה, הדרך הטובה היא שתהיה מישהי שתדריך אותך, אם תרצי אסדר לך מישהי שתשמח להדריך אותך ממש צעד אחר צעד. אל תתביישי, אנו ממש גאים בך שאת מתחילה וזוכה לעשות צעדים כל כך חשובים. אך אם את ממש ממש מרגישה שאת לא מוכנה לכך. את מוזמנת ללמוד מתוך ספר פניני הלכה שהזכרתי את סדר התפילה. בכל אופן. נוסח התפילה הוא לפי העדה שלך, אם את ספרדיה תתפללי נוסח עדות המזרח, ואם אשכנזיה או נוסח ספרד או נוסח אשכנז, וזה לא כל כך משנה.
בתפילה את אומרת קודם כל ברכות התורה, לאחר מכן ברכות השחר, לאחר מכן פסוקי דזימרא שמתחילים במודה אני או בברוך שאמר, וממשיכה עד אחר תפילת שמונה עשרה שמתחילה ב"אדני שפתי תפתח". בתפילת מנחה כמובן את לא אומרת קדיש, ואת פשוט מדלגת על הקדיש ומתחילה את התפילה שאחריו.
שיהיה בהצלחה ואנא אל תתביישי.
4. למיטב ידיעתי בפתח תקוה יש המון שעורי תורה, ולכן חשוב לי אם תוכלי לכתוב לי את אזור המגורים שלך ואברר בשבילך בשמחה רבה.
בברכת כל טוב ואנא חזרי אלי ישירות אל כתובת האימייל שלי.
בברכה,
הרב יצחק גרינבלט.