- תורה, מחשבה ומוסר
- שאלות כלליות
376
שאלה
א. ראיתי באתר (ובספרים) תשובה כי ה’ ברא את העולם כדי לגדל את שמו (קידוש ה’ ) אבל אם אף אחד לא היה קיים למי צריך להיות קידוש ה’?
ב. האם אדם עושה מה שהוא בוחר או מה שנגזר עליו (האם המחשבה לעשות משהו טוב בקעה ממני או מה’)?
תשובה
א. הקב"ה ברא את עולמו משום שכך הוא רצה. אנחנו לא יודעים ולא יכולים להבין את שיקוליו של הקב"ה. אבל אנחנו כן צריכים ללמוד במה עניין זה נוגע אלינו ומה אנחנו למדים מכך. הקב"ה כולו טוב והוא רצה להיטיב עימנו ולכן ברא את עולמו ונתן לנו מצוות על מנת שנשמור אותן ונקבל שכר. וכדי להידבק בדרכי הקב"ה וללמוד ממנו על כל אחד מאיתנו לחשוב כיצד הוא יכול להיטיב עם זולתו ולהרבות חסד בעולם.
ב. הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים. הקב"ה מסדר את עולמו והוא דואג שכל אחד יקבל את מה שהוא צריך. אבל דבר אחד השאיר הקב"ה בידינו את הבחירה החופשית. כל אדם מחליט בעצמו אם הוא יהיה צדיק או רשע, אם הוא יעשה את המצווה המסויימת הזו או שלא. ולכן אתה הוא שממנו בקעה המחשבה הטובה.

מחלוקת מול קבלן - תוספת תשלום על שינוי בתוכנית
הרב יהודה אודסר | י"ח שבט תשפ"ה

חלומות חוזרים על הכשות נחשים
הרב דוד חי הכהן | י"ט שבט תשפ"ה

ריבית בהשאלה לשכנים
הרב יהודה אודסר | י"ח שבט תשפ"ה
