בית המדרש

  • מדורים
  • קרוב אליך
קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה
undefined
2 דק' קריאה
שנה חדשה מציבה לעצמנו את האתגר של התחדשות והצבת יעדים ומטרות לעתיד טוב יותר. כולנו רוצים להתקדם בשנה הבאה, אף אחד מאתנו לא רוצה להפטיר כאשתקד. הצבת המטרה ממלאת אותנו בפחד וחשש עמוק: הלוא גם בשנה שעברה פתחנו את היומן והבטחנו לעצמנו הרים וגבעות – ובמקרה הטוב אך מעט מזעיר מומש בשנה החולפת. ההפתעות, הדחיינות וחולשת הנפש והגוף גרמו לנו לחטוא – להחטיא את המטרה במידה מרובה. אז שוב להציב מטרות, האין זה קרב אבוד מראש?
לא סתם חיכינו עם השלב המעשי והפרקטי של "כיצד מציבים מטרות ומממשים אותן?" רק לשיעור הנוכחי, למרות שבדרך כלל אנשים הבאים בשערי האימון באים עם בעיה ומצפים לפתור אותה תכל'ס ומיד. כדי להציב מטרה – צריך קודם להתמקד בהעצמת הנפש של מבצע המטרה ובהרחבת המבט, לראות כיצד המטרה הספציפית היא חלק מן החזון הגדול של חייו. "באין חזון יפרע עם". אם ניגשים לשנה החדשה לפני שלב התדלוק הרוחני־נפשי של הימים הגדולים של תחילתה – אין סיכוי לביצוע.
לכן הקדמנו לפרק הצבת המטרה את הפרקים הקודמים העוסקים באמון הגדול שצריך האדם להאמין בכוחותיו. רק לאחר שעסקנו ביכולת שלנו לחבק ולאהוב את עצמנו ולהתבונן בעצמנו בגדלות ובעין טובה לאחר שאיתרנו את יכולותינו, הכרנו את צרכינו הייחודיים, התייחדנו עם חלומותינו וכתבנו חזון ויש לנו את כל האנרגיה והמוטיבציה החיובית והגדולה – רק אז אפשר לגשת לחלק הפרקטי וללמוד כיצד מציבים מטרה בצורה שתהיה אפקטיבית ומניעה לפעולה מוצלחת.
הכלל הגדול של כל הצלחה – בפרט בבואנו לחלק המעשי והביצועי של החיים – הוא: היכולת להתמקד. אם רוצים להצליח להגשים מטרה אסור לגשת אליה ככה סתם ללא הכנה וללא ניסוח מדויק ומפורט שלה, אחרת העסק נידון לכישלון. הכל יתמוסס ויתפזר במהרה. ההצלחה תלויה בהצבתה הנכונה של המטרה אל מול עינינו, בצורה שנתמקד בה ולא נזוז ימינה ושאלה עד לביצועה. אל תסיח את דעתך. התייחד ויחד זמן לכל מטרה, היה 'נעול עליה' – ותוליד אותה אל המציאות.
אז מה עושים תכל'ס?
שבו עם דף חלק וכתבו את מטרותיכם לשנה החדשה לפי "כללי הזהב של הצבת מטרה". ננסח אותם לפי ראשי תיבות – אמ"ן (לשון אימון).
נ – נקודתית וממוקדת: כשאנו כותבים ומנסחים את המטרה היא חייבת להיות מנוסחת בדוגמת "רחל בתך הקטנה". לא אנסח בצורה כללית: "לאכול בריא", גם לא: "לאכול ירקות ודגנים". אלא הכי מפורט וספציפי: "לאכול כל בוקר ארוחת דגנים מסוג x משולבת בשני ירקות פרוסים".
מ – מלהיבה וחיובית: לא להגדיר מטרה בשלילה "לא להיות שמן" אלא בחיוב: "ארד במשקל על ידי..." (התת־מודע שלנו לא מבין שלילה, זוכרים?) צריך גם לבדוק שהמטרה מלהיבה אותך בשלב זה בחייך ומקדמת אותך.
א – אפשרית ומוצבת בתוך זמן ומקום ותאריך: צריך לבחור מטרה שאינה קשה ובלתי אפשרית כלל לביצוע. לכן לא נבחר "להיות רזה בשבעים קילו" אלא "לרזות שלוש קילו בחודש הקרוב על ידי...". צריך להציב את המטרה במציאות על ידי שיבוצה ביומן, תוך פירוט מי מבצע, באיזה מקום ומתי.
שתהיה לכולנו שנה טובה. שיתגשמו כל מטרותיכם לטובה ולברכה אמ"ן.
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il