ישיבה בית המדרש
בית המדרש
- הלכה מחשבה ומוסר
- פיתוח האישיות ותיקון המידות
- מודעות עצמית ופיתוח האישיות
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
אשר בן חיים
מדוע ההבנה שהנטייה לכעוס היא שלילית אינה מספיקה כדי שהאדם יצליח להשתנות? ניתן לומר שיש לכך שתי סיבות.
הסיבה הראשונה נעוצה בשתי תכונות של התגובות הרגשיות: הן מיידיות, מפני שהן מבוססות על הרגלים, והן בעלות עוצמה גדולה. כאשר אדם 'נדלק' - לא תמיד יש בכוחה של ההבנה השכלית לעצור את הזרימה. בפיתרון לכך עסקנו באריכות בפרקים הקודמים, שאדם יכול ליצור אצלו הרגלים חדשים על ידי התבוננות לאחר מעשה והתרגלות לחשוב מחשבות מתאימות, על ידי תנוחות גוף ועל ידי שהות בסביבה חיובית.
מודעות עצמית ופיתוח האישיות (28)
הרב משה ברלינר
25 - התמודדות עם השפעת הסביבה במצבים מורכבים
26 - חיזוקים
27 - על תאוריות פסיכולוגיות
טען עוד
אולי זהו עומקם של דברי חז"ל "אין אדם חוטא אלא אם כן נכנסה בו רוח שטות" 1 . אותה רוח שטות היא חוסר היכולת למדוד את הנזק שיגרם מול הרווח הקטן של ההרגשה הטובה כתוצאה מדבר מסוים. זוהי שטות, כי כל בר דעת יאמר שהדבר אינו כדאי, אבל באותו רגע הוא שבוי בתאווה.
הבנה זו פותחת בפנינו פתח נוסף ליכולת לשנות מידה מסוימת - לגרום לכך שגם בטווח הקצר תהיה השלכה משמעותית מאוד להתנהגות מסוימת. נעביר את ההשפעה של המידה לטווח הקרוב, וכך האדם יותר ירגיש את ההשפעה הזו.
הבית המבריק
מספרים על אחד מראשי הישיבות, שכאשר הוא התחתן הוא גילה מידה שהוא לא ידע עליה לפני כן (זהו אחד הדברים הנפלאים אחרי החתונה, שבדרך כלל מגלים לא רק על בן הזוג, אלא גם על עצמך...). כאדם נשוי מידת הכעס השתלטה עליו, והוא מצא את עצמו בסצנות שהוא לא האמין שהם יקרו לו, בכעסים אדירים על אשתו הטריה. כאברך צעיר, הוא לא היה מוכן להרשות לעצמו תגובות כאלו, ואז הוא החליט החלטה חכמה. הוא שאל את עצמו - מהו הדבר השנוא עלי ביותר בחיי היום יום? מהר מאוד הוא גילה שניקוי בית בשבילו זה סיוט. הוא הגדיר לעצמו קו אדום לכעסו, כך שבפעם הבאה שהוא יעבור אותו הוא מיד עוצר, ומסדר את כל הבית.
במשך שלשה חדשים היה לאשתו בית מבריק... כיום הוא ידוע כאדם שאי אפשר להוציא אותו משלוותו. הוא ניצח את הכעס שלו דרך ניקיון הבית.
אני מניח שאותו אברך היה בעל מוסר, הוא תמיד ידע שהכעס אינו דבר טוב, אבל באותו רגע שבו המידה מיתרגמת למחשבות ורגשות, אדם לא חושב על הטווח הארוך. ה'רוח שטות' נכנסה ואמרה לו - עכשיו אין לך תפיסה ארוכה, אתה לא יכול עכשיו לתפוס את חובות הלבבות ואת מסילת ישרים. עכשיו אשתך עשתה ככה, ובכך אתה צריך להיות מרוכז. ככל שהוא הסתכל על החטא של אשתו הוא התחמם, וכל ההשלכות מרחיקי הלכת הלכו. אולם לאחר שהוא השקיע אתמול שעתיים על נקיון השירותים במקום להיות בבית המדרש, כל מערך המחשבות קיבל צורה חדשה. עד אז הוא אמר לעצמו 'אני צודק', אבל מאז האמירה השתנתה ל'צודק צודק, אבל שעתיים עם דלי זה לא פשוט...' לאט לאט הרעיון טפטף ונכנס לתודעה המיידית, נתן לו נקודת עצירה שבמהלכה הוא הצליח להתרחק מה'טיסה' של המחשבות הראשונות, מהעוצמה של הרגש, וכך הוא היה מסוגל להיכנס למחשבות על הטווח הארוך, למידת יותר טובות, ולגייס את הכוחות להשתלט על מידת הכעס.
כמובן שלא כל דרך מתאימה לכל אדם. אדם אחר היה עלול רק לכעוס על אשתו, שבגללה הוא צריך לנקות את הבית... אבל אותו אברך היה אדם עם מידות טובות, והסדק היה רק במקום מסוים.
פעם פנה אלי כתב, שבעבודתו היה יושב כל יום מתשע בבוקר עד שתים עשרה, וכותב את הפינה לעיתון. הוא אמר לי שהתפקיד דורש ממנו הרבה משמעת, והעצלנות, משום מה, השתלטה עליו... הוא עבד בבית, ובמהלך העבודה נזכר שהוא צריך לצלצל, המקרר היה קרא לו, הגינה היפה שבחצר קרצה לו, והוא ביקש ממני לעזור לו להכריז מלחמה על מידת העצלנות.
היתה זו תקופת בחירות, ושאלתי אותו איזה מפלגה הוא שונא? הוא חשב ומצא מפלגה, שרק הזכרת שמה עוררה בתוכו בחילה. אמרתי לו - בבקשה, תוציא את פנקס השיקים ותכתוב שיק של אלפים שקלים לטובת המפלגה הזו. הכנתי מעטפה עם בול, הכנסתי לתוכה את השיק ואמרתי לו - נעשה הסכם, אם בתשע בבוקר אתה לא מתייצב ואם עד שתים עשרה אתה לא יושב, אתה מבטיח להתקשר אלי, והמעטפה הזו נכנסת לדואר. הרעיון לא כל כך מצא חן בעיניו, אבל אחרי קצת מחשבה הוא החליט לקבל אותו. כעבור חודש הוא התקשר ואמר לי - אתה יכול לזרוק את המעטפה ולקרוע את השיק, נכנסתי לתלם ולמשמעת.
לסיכום, אפשר לשלוט בהתפרצויות רגשיות דרך משמעת עצמית, לקבוע השלכות חיוביות או שליליות להתנהגות מסוימת, ולאחר שהשלכות אלו יחדרו לתודעה - הן ימנעו את מיידיות התגובות, וייצרו מרווח זמן שיאפשר התבוננות ארוכת טווח ומעמיקה יותר.
הרעיונות הללו הם רעיונות יצירתיים, שכל אדם יכול לנצל לפי היכרותו עם עצמו. יש אנשים שקביעת השלכה שלילית למעשה מסוים תשפיע עליהם יותר, ויש אנשים שדווקא החיזוק החיובי יהיה משמעותי.
חינוך ילדים
שאלה : האם שיטה זו טובה גם ביחס לאנשים אחרים? האם נכון לומר לילד שאם הוא יעשה משהו יקרה לו משהו?
תשובה : מאוד חשוב שבכל בית יהיו השלכות שליליות לפעולות שליליות. זהו אל"ף בי"ת של חינוך טוב, וילד שאין אצלו השלכות מתאימות לפעולות שליליות הוא ילד אומלל, שלא יבין את ההבדל בין ישר לעקום, ויחשוב שאפשר לעשות הכל, רק צריך לדעת לתמרן. לא לחינם אמר שלמה המלך "חוסך שבטו שונא בנו" 2 - במקום שהילד זקוק לגבולות והשלכות להתנהגות לא ראויה, אדם שיאמר 'אני לא אעניש את הבן שלי אף פעם' אומר אמירה אכזרית מאוד.
כמובן שלענישה יש גבולות ברורים: היא צריכה להיות מתאימה לגיל, ולא מענישים ילד שאין לו דעת. צריך להיזהר מאוד שהעונש יהיה מתאים למטרה, לחנך את הילד, ולא לעבור את הגבול ובכך לגרום לו שנאה והתרחקות.
העניין המרכזי שלמדנו ביחידה 'פיתוח האישיות הוא, שכל אדם יכול לעצב את אישיותו דרך שליטה על הגורמים המשפיעים על ההווי הפנימי שלו. התחלנו בגורם הפנימי והעמוק ביותר - המחשבות שהאדם חושב, המשכנו בהשפעה על תנוחות הגוף שגורמות רגשות, ומשם עסקנו בהשפעת הסביבה, ובדרכים להתמודד כאשר נמצאים בסביבה שקשה להתנתק ממנה. בפרק האחרון עסקנו בדרך נוספת של התמודדות, קביעת השלכות להתנהגות מסוימת שימנעו אותה.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א עבודת הנפש והמידות
עבדת מידות נפש א -ה
השיעור מדגיש כי לצד לימוד התורה, האדם מחויב לעסוק באופן עצמאי ומעמיק בזיכוך מידותיו ובתורת הנפש. מתוך הכרת שתי הנפשות הפועלות בו, הוא לומד לרומם את כוחותיו ולתקן את עצמו ואת הכלל.

יסודות הש"ס ספקות באיסורים מול ספקות בממונות
השיעור בוחן מדוע בדיני איסורים הכלל הוא "ספיקא דאורייתא לחומרא", ואילו בדיני ממונות הולכים אחר המוחזק ("המוציא מחברו עליו הראיה") ומקילים בספק. מתוך עיון בשיטות ה"קונטרס הספיקות", ה"תומים" ור' שמעון שקופ, מתבאר ההבדל המהותי בין איסורים שמיימיים לבין דיני ממונות המבוססים על סברה אנושית ורצון הצדדים.

אורות ישראל ותחייתו תהליך הגאולה כהתרחשות רציפה ומתמשכת
אורות ישראל ותחייתו פרק כ"ז - כ"ח
השיעור עוסק בתפיסת הגאולה כתהליך היסטורי אחד ורציף, שמתחיל ביציאת מצרים ונמשך לאורך כל תולדות עם ישראל. מתוך כך מודגש כי הירידות, הגלות והפעולות האנושיות היום-יומיות אינן מקריות, אלא מהוות שלבים פנימיים המובילים בסופו של דבר לאחדות האומה ולתכלית השלמה.

נח מגדולת הבריאה לעבודת הלב
השיעור עוסק במגבלות השכל האנושי מול אינסופיות הבורא והשגחתו, דרך מפגשי רבי יהושע בן חנניה והקיסר וביאור מהות יום השבת. מתוך כך מודגש כי תפקיד האדם בבריאה אינו שליטה או מסחר עם שמיים, אלא עמידה בענווה וחיבור אמיתי לקדוש ברוך הוא דרך תפילה וכיסופי הנפש.

עין אי"ה - הרב משה גנץ משמעות הדין ככוח מרפא לנפש
שבת א, ק"ס
השיעור עוסק בתפיסתו של הרב קוק לפיה הדין שלאחר המוות אינו עונש נקמני, אלא התפכחות פנימית שבה האדם רואה את האמת וחש כאב על החמצת ייעודו. ייסורים רוחניים אלו נועדו לזכך את הנפש, לנער אותה מהשקיעה בחומריות ולהשיבה אל טבעה האלוקי המקורי.

עין אי"ה - הרב משה גנץ שאלות הדין ומבט אל העתיד
שבת א, קס"ב - קס"ד
השיעור עוסק בשאלות שנשאל אדם בבית דין של מעלה – בהן משא ומתן באמונה, קביעת עתים לתורה וציפייה לישועה – על פי תורתו של הראי"ה קוק. דרך שאלות אלו נבחנים החיבור בין יושר טבעי ללימוד התורה, וכן החשיבות שבהתבוננות אופטימית ופעילה על המציאות מתוך מבט אל העתיד והכלל.

נח משיב הרוח ומוריד הגשם -גבורות גשמים, האומנם?
הסברים מדוע מובא בתלמוד 'משיב הרוח ומוריד הגשם' בשם 'גבורות גשמים' שלושה הסברים. ומדוע מזכירים בברכת תחיית המתים.

רביבים חובת לימוד כל יסודות התורה
מצוות תלמוד תורה מוטלת על ההורים, ועליהם לדאוג שבניהם ילמדו יסודות אלו בעודם צעירים | מי שלא הספיק ללמוד בצעירותו, חובה שילמד בעצמו בבגרותו | במשך הדורות תוכן הלימוד התרחב, עד שהוצרך להתיר לכתוב את התורה שבעל פה | המיוחד בתלמוד, שהזוכה לרכוש את המיומנות המורכבת שבלימודו כביכול נכנס לעולמם של חכמים ומשתתף עימהם בדיון | עיקר תכלית הלימוד להכין את התלמידים ללמוד היטב ובדייקנות אליבא דהלכתא | צריך לתכנן תוכנית שבה עד סביבות גיל 20 יקיפו התלמידים את כל יסודות המצוות וההלכה עם עיקרי ההסברים שנתבארו בתלמוד ובמפרשיו

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות פרשת נח תשפז
קֵץ כׇּל בָּשָׂר בָּא לְפָנַי - מהו לשון קֵץ שיש פה, ולא שייך קֵץ אלא בדבר הקצוב מתחלה. מִכׇּל מַאֲכָל אֲשֶׁר יֵאָכֵל - לכאורה אֲשֶׁר יֵאָכֵל הוא מיותר. דאם הוא לְךָ מַאֲכָל הוא ראוי להיאכל. מה הטעם שנוהגים לאכול דגים בשבת קודש. ומה הקשר לפרשה. למה שלח שני עופות הללו דווקא עורב ויונה, והלא יש הרבה עופות שפורחים טוב יותר מהם.

תפילות, קידוש וסעודות הלכות סעודות שבת הלכה למעשה
שיעור מרתק ומעמיק מפי הרב משה בר ציון שליט"א העוסק בהלכות סעודות שבת. בשיעור מבאר הרב את יסודות שלוש הסעודות, השיטות השונות בזמני הסעודות (כולל סעודה שלישית אחרי השקיעה), השיעורים הנדרשים באכילת כזית וכביצה, דיני ברכה אחרונה, והאם מותר לעשות סעודת שבת חלבית. כמו כן, משולבים סיפורי מופת מרגשים על מרן הרב עובדיה יוסף זצ"ל והתמדתו בתורה.

בבא מציעא מבוא למסכת בבא מציעא ועמל תורה
שיעור פתיחת זמן חורף תשפ"ז
הצורך ביראת ה' בלימוד תורה | אדם צריך לפתח בעצמו אהבת תורה | המעלה והזכות שבלימוד תורת ארץ ישראל | יגיעה בתורה | הלכות בין אדם לחבירו במסכת בבא מציעא

אורות התחיה - הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א גדלות עם ישראל
אורות התחיה - פסקה ה'
השיעור עוסק בפרק ה' מתוך "אורות התחיה" של הראי"ה קוק ומבאר את גדלותו הייחודית של עם ישראל, אשר נשמתו הכללית מקיפה ומאחדת את הבריאה כולה. מתוך כך מודגשת החשיבות של אימוץ מבט אמוני ורחב על המציאות וההיסטוריה, הרואה בכל ירידה ומשבר שלב הכרחי בדרך לעלייה ולגאולה שלמה.

נח פרשת נח – איזון לאומי
מה פשר ההפקה אלוקית של המבול? למה להכחיד את חוטאי דור המבול על ידי מים דוקא? סוד האיזון שבין שאיפת האחדות למאבק הציבורי

מידות הראי"ה תיקון המידות כמפתח לדבקות אלוקית
הקדמה למידות הראי"ה
השיעור עוסק במרכזיותן של המידות והרגשות בנפש האדם כיסוד הכרחי לדבקות בה' ולהליכה בדרכיו, כפי שמבואר במשנת הרמב"ם. מתוך כך נבחנת הדרכת הראי"ה והרצי"ה קוק בספרים 'מוסר אביך' ו'מידות ראיה', המבחינים בין מידות בסיסיות השייכות לכל אדם לבין הנהגות המיועדות לבני עלייה.












