ישיבה בית המדרש
בית המדרש
- הלכה מחשבה ומוסר
- פיתוח האישיות ותיקון המידות
- העצמה אישית
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
שלמה בן יעקב
אדם הפועל מתוך הנעה ושליטה פנימיים, יכול ברגע אחד לבחור שלא להיות משועבד לאותם דברים, ולעשות בהם שימוש אם בכלל, מתוך בחירה ושליטה.
אנו עדים לתופעה בה מעשנים 'כבדים' הצליחו מתוך הבנה של רגע אחד, להפסיק בבת אחת הרגלי עישון של שנים רבות. הם יכלו לעשות זאת מהסיבה הפשוטה, שהם הבינו שמרכז השליטה לא אצלם ובחרו לקחת אחריות ולהחזיר אותו לידם. בחירה זו אינה זקוקה ליותר מרגע אחד בלבד.
אדם הסובל מתופעת 'אכילת ציפורניים' נוהג כך באופן אוטומטי ולרוב אינו מודע למה לאכילתן. גם בפעמים שהוא מודע לזה, הוא אינו מסוגל להתאפק ולגזוז אותן במספרים. השלב הראשון בדרך לגמילה מאכילת ציפורניים היא, להיות מודע לכך!
בכל פעם שאדם אוכל את ציפורניו ללא שליטה או כתוצאה ממצב רגשי שלילי, הוא למעשה מאבד את מרכז השליטה שלו. תובנה זו תעזור לו, בכל פעם שהוא עמד באותו מצב, לבחור במודע להחזיר לעצמו את מרכז השליטה, ולבחור בכל פעם מחדש שלא לגזוז את הציפורניים בשיניו אלא בעזרת מספריים.
עם הזמן ויחד עם תרגול החזרת השליטה פנימה, ניתן לעצור את המנגנון האוטומטי של אכילת הציפורניים, ולחזיר את השליטה בעזרתה ניתן לבחור – בחירה מודעת, שלא לאכול אותן.
תופעה זו באה לידי ביטוי גם בתחום הבריאות. במקום לפעול מתוך מרכז שליטה פנימי, ולהיות אחראים על בריאותנו, אנו מעבירים את השליטה לתרופות הרגעה וגלולות שינה ומפתחים בהם תלות ממכרת. כשנשכיל להחזיר לידנו את מרכז השליטה גם בתחום זה ולא נאפשר למחשבות 'חולי' לשלוט בנו, נהפוך לאנשים בריאים יותר.
גם בתחום הנפשי אנו עדים לנטייה גוברת של התמכרות לטיפולים נפשיים אצל פסיכולוג או פסיכיאטר. עובדה זו נובעת מהתלות שמפתח המטופל במטפל, המונעת ממנו מלקחת אחריות על חייו בכלל ועל מצבו הנפשי בפרט. עבור המטופל מצב זה נח ביותר, כי היא משאירה אותו באיזור הנוחות שלו, ומאפשרת לו להעביר את האחריות על מצבו לידי המטפל. אין פלא אפוא, שטיפולים עם גישה כזו נמשכים זמן רב ופעמים שנים רבות, ללא תועלת משמעותית או שיפור ניכר במצבו של המטופל.
הדרך היחידה שיכול האדם לעזור לעצמו היא להגיע למצב בו הוא למעשה המטפל של עצמו, וזאת כאשר ילמד לקחת אחריות על חייו ומצבו הנפשי ולפעול מתוך הנעה ומרכז שליטה פנימיים. תפקיד המטפל לכוון ולהדריך את המטופל בתחילת דרכו, לצייד אותו בארגז כלים שיעזור לו עם הזמן להתנתק מהתלות במטפל, לקחת אחריות ולפעול מתוך הנעה והכוונה פנימיים.
הארות והערות, שאלות ורעיונות לנושאים שמעניינים אתכם, יתקבלו בשמחה: [email protected]
העצמה אישית (48)
הרב יוסף שריקי
41 - זהירות, זה ממכר!
42 - מהישרדות להגשמה עצמית
43 - תעודת הערכה למחנך
טען עוד
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

מידות הראי"ה אמונה: גבורתה ושפלותה
אמונה כ"ט -ל"א
השיעור עוסק בתפקידה הכפול של האמונה: מחד להעלות את האדם לעוז וגבורה עילאיים הנובעים מדבקות בה', ומאידך לעדן ולרכך את עוצמתו הפראית. בהמשך לכך מוסבר כי הנהגת העולם והחיים דורשת חיבור לאמונה הגבוהה ולפנימיות התורה, שהם המקור האמיתי להחייאת כוחות הנפש ולתחייה רוחנית מלאה.

נח התורה כשורש המציאות והאדם
שמירה על העולם ופתיחה לזמן חורף
שמירה על ממון חברך והתרחקות מאבק גזל , החשיבות בהתמדה בזמן חורף והשקיעות בישיבה.

שם משמואל על הפרשה שלמות נח, השבת וסוד הדיבור
שם משמואל על הפרשה - נח - חלק ב'
השיעור מבאר כיצד תאריו של נח משקפים שלמות בגוף, בנפש ובשכל כנגד קלקולי דור המבול, ומקביל מעלות אלו להארות וברכות יום השבת שנוח רומז אליו. בנוסף, מוסברת חוכמתו הייחודית של נח שהתבטאה בביטול עצמי מוחלט לרצון ה' בכניסתו וביציאתו מן התיבה, הנהגה שזיכתה אותו ללשון "דיבור" המורה על חיבור פנימי וישיר עם הבורא.

שם משמואל על הפרשה פגם האדם ותיקונו בצלם אלוהים
שם משמואל על הפרשה - נח - חלק א'
השיעור עוסק בהשפעת חטא עץ הדעת על מרכיבי האדם – גוף, נפש, שכל וצלם אלוהים המחבר ביניהם, ובתהליכי הבירור והתיקון שנועדו להפריד בין הנשמות הטהורות לטמאות. מתוך כך מוסברת נפילתם של אנשי דור המבול שסירבו לתיקון, אל מול שלמותו וצדקותו הייחודית של נח.

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א עבודת הנפש והמידות
עבדת מידות נפש א -ה
השיעור מדגיש כי לצד לימוד התורה, האדם מחויב לעסוק באופן עצמאי ומעמיק בזיכוך מידותיו ובתורת הנפש. מתוך הכרת שתי הנפשות הפועלות בו, הוא לומד לרומם את כוחותיו ולתקן את עצמו ואת הכלל.

יסודות הש"ס ספקות באיסורים מול ספקות בממונות
השיעור בוחן מדוע בדיני איסורים הכלל הוא "ספיקא דאורייתא לחומרא", ואילו בדיני ממונות הולכים אחר המוחזק ("המוציא מחברו עליו הראיה") ומקילים בספק. מתוך עיון בשיטות ה"קונטרס הספיקות", ה"תומים" ור' שמעון שקופ, מתבאר ההבדל המהותי בין איסורים שמיימיים לבין דיני ממונות המבוססים על סברה אנושית ורצון הצדדים.

אורות ישראל ותחייתו תהליך הגאולה כהתרחשות רציפה ומתמשכת
אורות ישראל ותחייתו פרק כ"ז - כ"ח
השיעור עוסק בתפיסת הגאולה כתהליך היסטורי אחד ורציף, שמתחיל ביציאת מצרים ונמשך לאורך כל תולדות עם ישראל. מתוך כך מודגש כי הירידות, הגלות והפעולות האנושיות היום-יומיות אינן מקריות, אלא מהוות שלבים פנימיים המובילים בסופו של דבר לאחדות האומה ולתכלית השלמה.

נח מגדולת הבריאה לעבודת הלב
השיעור עוסק במגבלות השכל האנושי מול אינסופיות הבורא והשגחתו, דרך מפגשי רבי יהושע בן חנניה והקיסר וביאור מהות יום השבת. מתוך כך מודגש כי תפקיד האדם בבריאה אינו שליטה או מסחר עם שמיים, אלא עמידה בענווה וחיבור אמיתי לקדוש ברוך הוא דרך תפילה וכיסופי הנפש.

עין אי"ה - הרב משה גנץ משמעות הדין ככוח מרפא לנפש
שבת א, ק"ס
השיעור עוסק בתפיסתו של הרב קוק לפיה הדין שלאחר המוות אינו עונש נקמני, אלא התפכחות פנימית שבה האדם רואה את האמת וחש כאב על החמצת ייעודו. ייסורים רוחניים אלו נועדו לזכך את הנפש, לנער אותה מהשקיעה בחומריות ולהשיבה אל טבעה האלוקי המקורי.

עין אי"ה - הרב משה גנץ שאלות הדין ומבט אל העתיד
שבת א, קס"ב - קס"ד
השיעור עוסק בשאלות שנשאל אדם בבית דין של מעלה – בהן משא ומתן באמונה, קביעת עתים לתורה וציפייה לישועה – על פי תורתו של הראי"ה קוק. דרך שאלות אלו נבחנים החיבור בין יושר טבעי ללימוד התורה, וכן החשיבות שבהתבוננות אופטימית ופעילה על המציאות מתוך מבט אל העתיד והכלל.

נח משיב הרוח ומוריד הגשם -גבורות גשמים, האומנם?
הסברים מדוע מובא בתלמוד 'משיב הרוח ומוריד הגשם' בשם 'גבורות גשמים' שלושה הסברים. ומדוע מזכירים בברכת תחיית המתים.

רביבים חובת לימוד כל יסודות התורה
מצוות תלמוד תורה מוטלת על ההורים, ועליהם לדאוג שבניהם ילמדו יסודות אלו בעודם צעירים | מי שלא הספיק ללמוד בצעירותו, חובה שילמד בעצמו בבגרותו | במשך הדורות תוכן הלימוד התרחב, עד שהוצרך להתיר לכתוב את התורה שבעל פה | המיוחד בתלמוד, שהזוכה לרכוש את המיומנות המורכבת שבלימודו כביכול נכנס לעולמם של חכמים ומשתתף עימהם בדיון | עיקר תכלית הלימוד להכין את התלמידים ללמוד היטב ובדייקנות אליבא דהלכתא | צריך לתכנן תוכנית שבה עד סביבות גיל 20 יקיפו התלמידים את כל יסודות המצוות וההלכה עם עיקרי ההסברים שנתבארו בתלמוד ובמפרשיו

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות פרשת נח תשפז
קֵץ כׇּל בָּשָׂר בָּא לְפָנַי - מהו לשון קֵץ שיש פה, ולא שייך קֵץ אלא בדבר הקצוב מתחלה. מִכׇּל מַאֲכָל אֲשֶׁר יֵאָכֵל - לכאורה אֲשֶׁר יֵאָכֵל הוא מיותר. דאם הוא לְךָ מַאֲכָל הוא ראוי להיאכל. מה הטעם שנוהגים לאכול דגים בשבת קודש. ומה הקשר לפרשה. למה שלח שני עופות הללו דווקא עורב ויונה, והלא יש הרבה עופות שפורחים טוב יותר מהם.

תפילות, קידוש וסעודות הלכות סעודות שבת הלכה למעשה
שיעור מרתק ומעמיק מפי הרב משה בר ציון שליט"א העוסק בהלכות סעודות שבת. בשיעור מבאר הרב את יסודות שלוש הסעודות, השיטות השונות בזמני הסעודות (כולל סעודה שלישית אחרי השקיעה), השיעורים הנדרשים באכילת כזית וכביצה, דיני ברכה אחרונה, והאם מותר לעשות סעודת שבת חלבית. כמו כן, משולבים סיפורי מופת מרגשים על מרן הרב עובדיה יוסף זצ"ל והתמדתו בתורה.









