ישיבה בית המדרש
בית המדרש
- פרשת שבוע ותנ"ך
- חומש במדבר
- שלח לך
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
ר' אברהם בן דוד
בפרשה אנו חוזים במשבר ביחס לארץ ישראל. המשבר מתחיל מהיוצרות חלל בהנהגה. משה מסכים לתביעה העממית לשלוח מרגלים לראות את הארץ. בפרשה אנו רואים בפעם הראשונה, כיצד הלחץ הבא מלמטה, מהמון העם, עשוי להשפיע על מנהיגיו עד כדי חוצפת הדמוקרטיה "לחגוג".
יתכן שהסכמת משה רבנו נעוצה כבר בפרשה הקודמת, בה מגלים לנו חז"ל, לא תהיה הכניסה לארץ בהנהגת משה רבנו. יודע משה רבנו כי יש לבנות "מפלגת מאמינים", שתהיה ההנהגה העתידית, אשר תוביל את עם ישראל במשימה הקשה של מלחמה על כיבוש הארץ.
ישנן תקופות, בהן תלויה כל הצלחתו של עם ישראל בהמצאות מנהיג בעל שיעור קומה, שיהא בכוחו להוביל את העם כולו קדימה. אולם גם סכנה בצידה, ברגע בו יסתלק המנהיג, יפול העם משבר. כך קרה, בשעה שהתיר משה רבנו את היוזמה הציבורית, לבוא לידי ביטוי. לעומתו, בנין יציב יותר של העם, תלוי בהמצאות קבוצה גדולה של מנהיגים קטנים בעלי אמונה גדולה. כזו היתה דמותו של כלב בן יפונה, שלא התיימר להיות מנהיגם של כל ישראל, אולם בכוח נחישותו ואמונתו, הקרין דוגמא אישית על כל סביבותיו ובכך הדביק את כל עם ישראל בעוצמתו הרוחנית. כלב בן יפונה בא מלמטה, מתוך העם, לא כמנהיג המולבש מלמעלה.
בתחילת דרכו היה כלב במיעוט גדול. לשם המחשה, מאה מנדטים של חברי הכנסת היו בעד דחיית המלחמה על ארץ ישראל, ורק עשרים מנדטים עם מפלגתו של כלב. אולם בענייני אמונות, לא הכמות קובעת אלא האיכות. לפעמים הניצחון אינו מיידי, ונצרכות ארבעים שנה עד שתתנחל האמונה בלבבות העם כולו. אולם האדם המאמין לא יחוש לעיכובים שבגילוי אמונתו.
גם אנו בדורנו, עלינו ליטול עוז ותעצומות מכלב בן יפונה. עלינו מוטל להקים את מפלגת המאמינים העממית. זה הדבר שניסינו ליצור במעשה הקמת הישובים.
לנוער שלנו ישנו תפקיד חשוב בהצלחת האידאל להופיע. דעו, כי המבוגרים תולים בכם, בני הנעורים, תקוות רבות, במיוחד עתה, בימי החופש הגדול, שזמנכם בידכם להקדיש עצמכם לכך. הנוער, הוא הכוח המסוגל להתסיס ולבטא בצורה עממית את האמונה שיש בנו, המבוגרים. עתה המה ימי מבחן לתנועתנו. ב"ה, עמדנו השנה במבחנים רבים בהצלחה. אולם עדיין ארוכה הדרך לגאולה. גם כלפי פנים, יש לברר את אמונתנו לעומקה, ומכוח זה להדביק את כל שאר חלקי עם ישראל. נהיה כולנו תלמידי כלב בן יפנה אשר קרא: "עלה נעלה כי יכול נוכל לה".
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

תורה ומדע מנגנוני כוח, כפייה וחירות הנפש
השיעור בוחן את מושג הכוח, יחסי השליטה והכפייה התת-מודעת בחברה מול תפיסות פילוסופיות כמו זו של פוקו. כנגדן מוצגת התפיסה היהודית, לפיה האדם אינו יוצר את עצמו מאפס אלא מגלה את נשמתו האלוקית הפנימית ואת ייעודו בעולם.

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א זיכוך המידות בדרך לדבקות
טהרת הנפש והמידות י"א - י"ג
השיעור עוסק באתגר המוסרי והרוחני של האדם בעת עלייתו במעלות הדבקות, שבה מתעצמות גם המידות והחיסרונות הדורשים זיכוך מתמיד. מתוך כך מודגש כי ההכרה בליקויים וההתמודדות עמם אינן עילה לנפילה או לעצבות, אלא מנוף פנימי להמשך צמיחה, התעלות ותיקון.

יסודות הש"ס יסודות וטעמי שבועות בדיני ממונות
פתיחה לענייני שבועות
השיעור עוסק בסוגי השבועות השונים בדיני ממונות מדאורייתא ומדרבנן, ומנתח את הופעתם בסוגיות המרכזיות במסכת בבא מציעא. בהמשך לכך, נבחנים טעמיהן של השבועות והשאלה העקרונית האם שבועה נתפסת ככלי ראייתי מברר או שנועדה לפייס את דעתו של בעל הדין.

עבודת הקודש להחיד"א סודות כתבי החיד"א בספר עבודת הקודש
השיעור עוסק בתהליך הההדרה והמחקר של ספרי החיד"א, וחושף כיצד ביטויים שנראו כטעויות דפוס או שגיאות כתיב התגלו למעשה כמליצות, רמזים וסודות עמוקים. המרצה מדגים באמצעות דוגמאות מכתבי יד כיצד גישתו הייחודית של החיד"א מדויקת ומכוונת בכל אות וסימן.

רביבים איסור כתובת קעקע
אסור מהתורה לחקוק בעור אותיות או צורות שיישארו בו לתמיד | האיסור חל על איש ואישה כאחד, ועל כל מקום בגוף | איסור עשיית קעקוע הוא חוק שטעמו לא נתפרש בתורה | עם זאת, ביארו כמה ראשונים שכך היה מנהגם של עובדי עבודה זרה | המקעקע על עורו צורה קבועה, משתעבד לצורה זו ומונע מעצמו להמשיך ולהתחדש | אחר שהקעקוע כבר קיים אין איסור בקיום התוצאה, ולכן אין חובה מהתורה להסירו | כיום ניתן להסיר את הקעקוע באמצעות לייזר, ולכן נכון להתאמץ להסירו, כדי לבטא בכך את ההתנערות מהחטא

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות פרשת חיי שרה תשפז
לְפִי שֶׁעַל יְדֵי בְשׂוֹרַת הָעֲקֵדָה, פָּרְחָה נִשְׁמָתָהּ מִמֶּנָּה וּמֵתָה. הרי קי"ל שְׁלוּחֵי מִצְוָה אֵינָן נִיזּוֹקִין? ואיך מתה שרה על ידי המצוה. וַיֹּאמְרוּ נִקְרָא לַנַּעֲרָ וְנִשְׁאֲלָה אֶת פִּיהָ. מה תלמוד לומר אֶת פִּיהָ, הול"ל 'ונשאל אותה'. כיצד נשא אברהם את הגר בת פרעה שהיא מצרית, וישראל אסור במצרית.

עין אי"ה - הרב משה גנץ חיבור השכל אל הרגש והיראה
שבת א, קס"ט - ק"ע
השיעור עוסק בצורך לחבר את ההבנה השכלית והלימוד אל רגש טהור של יראת שמיים כדי שהדברים יופנמו באדם ולא יישארו ידיעה חיצונית בלבד. בעזרת משלים ומאמרי חז"ל, מודגשת החשיבות של הקדמת הכללים, המידות והקדושה לעיסוק בפרטים כדי להגיע לחיים שלמים ומתוקנים.

חיי שרה כיצד לבקש בקשה -ארבעה ביקשו שלא כהוגן ושלושה נענו כהוגן
המבקשים אליעזר עבד אברהם, כלב בן יפונה, שאול המלך, יפתח הגלעדי.

חיי שרה פרשת חיי שרה – נפילת בני ישמעאל
כשהאויב הערבי מרים ראש בהתנשאות על המדינה היהודית ועוד מבפנים זו בדיוק נקודת המפנה שתביא לצמיחה ישראלית

תפילות, קידוש וסעודות הלכות הבדלה
השיעור עוסק בשאלת חיוב נשים בהבדלה ובאפשרות שלהן להבדיל בעצמן, תוך סקירת מחלוקות הראשונים והפוסקים הספרדים והאשכנזים. בהמשך נידונים הגדרים ההלכתיים של "חמר מדינה" והתנאים שבהם ניתן להשתמש במשקאות חלופיים ליין עבור הבדלה.

מאמר שלישי מדרגת החסיד וחיבורו לאלוקות
מאמר שלישי המשך פסקה י"א
השיעור עוסק בהגדרת דמות ה"חסיד" על פי ספר הכוזרי, כמי שחי את הנוכחות האלוקית בכל תנועה ואיבר בגופו. בהמשך לכך, נבחנים האופנים שבהם האדם מבטא קרבה זו הלכה למעשה – החל מכבוד השכינה, דרך מצוות כציצית ותפילין, ועד להרבות בברכות ובשבחים.

מידות הראי"ה סוד תיקון המידות בנפש האדם
אל המידות א'
עבודת המידות היא הגשר המחבר בין נשמת האדם הטהורה לבין חיי החומר והמעשה בעולם הזה. השינוי האמיתי מתאפשר כאשר מקדימים את התבוננות השכל והדעת לעבודה הרגשית, ובכך יוצרים הרגלים נכונים ומרוממים.

לנתיבות ישראל יסודות האמונה ואהבת ישראל שלמה
לנתיבות ישראל א' , מאמר מ"ז (א)
השיעור עוסק בחשיבות קבלת עול מלכות שמיים ולימוד התורה כבסיס לתיקון רוחני שמתחיל מתוכנו. מתוך כך מודגשת החובה לאהוב כל אדם מישראל ללא תנאי, מתוך הכרה בנשמתו הפנימית ובאחדות האומה.













