ישיבה בית המדרש
בית המדרש
- מדורים
- תולדותיהם של צדיקים
- מאמרים נוספים
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
רויטל בת לאה
אף אני זכיתי ללמוד בכפר הרוא"ה ולהתבשם מתורתו והדרכתו של הרב נריה ובלי ספק הרב נריה השפיע השפעה מכרעת על דרכי כמו על דרכם של מאות רבות מאד של תלמידים.
בתקופה שהאווירה בארץ מכוונת אל החינוך החלוצי להתיישבות ובעיקר קיבוצית וגם הנוער של בני עקיבא מלא היה בשאיפות חלוציות לבנות את הארץ בעיקר בדרך הקיבוצית שהייתה נראית אז השיא של החיים האידיאליים החלוציים; אז בא הרב נריה וחינך את הנוער לחלוציות נוספת אחרת- חלוציות רוחנית תורנית. להקרבה ולהתמסרות לתורה, לחינוך לשאיפה למהפכה רוחנית. הדעות המקובלות היו שאין כל חשיבות בלימוד התורה ומי שהולך ללמוד תורה לא רק שאין בזה ערך, אלא יש בזה השתמטות מהתפקיד החלוצי האידיאלי וכל ההולך ללמוד תורה הרי הוא אנוכי הדואג לעצמו, פרזיט וכדומה. מה ערך ללמוד התורה לנגד השאיפה להקים חברת מופת אידיאליסטית שוויונית קיבוצית חלוצית?
הרב נריה הלך נגד הזרם וזה לא קל ללחום נגד המוסכמות ולטעת בלב התלמידים בטחון וכוח ללכת בדרך חדשה בלתי מקובלת, לשאוף לעלות בתורה ללמוד וללמד ולהרים את דגל האמונה בלב הנוער ובכלל הצבור. הרב נריה עשה והצליח. כשבאנו לכפר הרואה באלול ה'תש"י הייתה הישיבה בכפר הרואה ישיבת בני עקיבא היחידה ובה כמאה וחמישים תלמידים והרב נריה הדליק בנו את אש אהבת התורה ואת השאיפה ללמוד תורה לעלות בתורה ולהאיר את אור התורה ברבים.
כעבור שלוש שנים, בסיימנו את הישיבה ואנו מלאים בשאיפות להמשיך בלימוד התורה, שאיפות שהרב נריה החדיר בנו, תבענו מהנהלת בני עקיבא להקים ישיבה גבוהה, שכן אנו רוצים ללמוד תורה אבל ברוח של אהבת ארץ-ישראל ועם ישראל, רוח שחונכנו בבני עקיבא ובכפר הרואה ולא ידענו אז על אף ישיבה ברוח זו. כתוצאה מכך קמה ישיבת כרם ביבנה, הישיבה הראשונה הגבוהה ברוח שלנו.
כך בכל שנה הרב נריה הדליק באש התורה מחזור חדש של תלמידים ומילא אותם באהבת תורה וביראת שמים, בשאיפות גדולות רוחניות ואת האור הגדול הזה בכל שנה תלמידים יוצאים ומפיצים ברחבי ארץ-ישראל, כל אחד בדרכו. כך נמשך הדבר עשרות שנים, יובל שנים. הרב נריה המשיך והאיר עוד ועוד לבבות ועד זקנה ושיבה לא נס ליחו עד אשר האש הקטנה הפכה ללהבה גדולה שעשתה מהפכה רוחנית שלמה ומישיבה קטנה אחת התפשטה רשת של ישיבות בכל רחבי הארץ, ישיבות תיכוניות וישיבות גבוהות.
על הרב נריה אפשר לומר בפה מלא כי הוא הקים עולה של תורה. יהי זכרו ברוך.

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א
ראש מוסדות ישיבת בית אל, לשעבר רב הישוב בית אל, מייסד ערוץ 7. מתלמידיו הקרובים של מרן הרצי"ה זצ"ל
לקורות חייו המלאים לחץ כאן.

עולת ראי"ה - הרב זלמן מלמד "לפיכך", "ולשבחך", "ולפארך", "ולברך ולקדש", "ולתת שבח"
עולת ראיה – קריאת שמע זוטא
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א תיקון הנפש האלוקית והבהמית
טהרת הנפש והמידות ה - ז
השיעור עוסק במאבק הפנימי שבין הנפש האלוקית לנפש הבהמית, ומסביר כיצד יש לרתום את הכוחות והיצרים כדי לזכך את האדם גם בעתות קושי וייסורים. בנוסף, מובהר עניין תיקון הנשמות וגלגוליהן כרובד עמוק של עבודה רוחנית, המוביל לזיכוך פנימי ולהתעלות בעבודת השם.

יסודות הש"ס ספקות, רוב וחזקה: איסור וממון
השיעור בוחן את היחס וההבדלים בין דיני איסור לדיני ממונות, תוך ניתוח קושיית התוספות במסכת בבא מציע על כללי ההכרעה בספקות. דרך בירור מושגי רוב, חזקה ומוחזקות, מודגשת החשיבות של העמקה ביסודות למדניים גם במהלך לימוד בקיאות.

אור התנ"ך מבוא לתנ"ך: מאור הגנוז למציאות
השיעור עוסק בגישה הנכונה ללימוד התנ"ך, מתוך תפיסה שהתורה היא אור אלוקי אינסופי שנועד להורות דרך לכל אדם ולכל דור. בנוסף, נסקר המעבר בין הספרים יהושע, שופטים ושמואל כמשל לתהליך הלאומי של מעבר מאחדות כללית, דרך פירוד ובנייה פרטית, ועד לחיבור מחדש.

לך לך הארת הדרך בעולם של חושך
השיעור עוסק בשלוש ה"מציאות" של הקב"ה – אברהם, ישראל ודוד – ומסביר כיצד תפקידו של האדם אינו רק לשרוד, אלא להאיר את העולם עבור הבורא מתוך התמודדות וניסיונות. דרך דמותו של אברהם אבינו מוצגת החשיבות של זיכוך החומר והכרת שם שמיים, שהופכים את המציאות הגשמית למשכן עבור השכינה.

אורות התשובה - הרב הראל כהן צער החטא ומהלך הנפש
אורות התשובה פרק ז, ז | פרק ח, ג'
הרב מסביר, בדומה לפסקאות הקודמות, ממה נובע צער החטא, ומרחיב את ההסתכלות על מהלך הנפש של הפסימיות והעין הרעה שגורמת את החטא והצער.

רביבים מצוות תלמוד תורה – גם לנשים
נשים חייבות ללמוד תורה, והתורה שייכת לנשים כמו לגברים | ביסוד הקשר לתורה - נשים אף קודמות לגברים | להקיף את התורה כולה – רק גברים חייבים | נשים, כמו גברים, חייבות לברך בכל יום את ברכות התורה | ככל שעברו השנים, השתתפות האישה בכל תחומי העבודות והמדעים גדלה | נשים שחיות בחברה המודרנית, תוך שותפות בקידום המדע והחברה, חייבות ללמוד הרבה יותר תורה

לך לך פרשת לך לך – נפרדים לשלום
עם ישראל מתקשה לקבל את אלומות הצלחתו המדינית ומפקיר את המדינה לידי מורדים פנימיים מחוסר זהות יהודית לאומית

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות פרשת לך לך תשפז
מה הטעם שמכל חייבי כריתות מצות מילה ומצות קרבן פסח הם המצוות היחידות שחייבים עליהם כרת בביטול מצות עשה. לאיזה צורך הגביה הקב"ה את אברהם למעלה מן הכוכבים, ואפשר לראותם גם מלמטה. ועוד מהו דמיון הכוכבים לישראל. והרי כבר המשילום לעפר הארץ. למה שאל אברהם אות על הארץ בַּמָּה אֵדַע כִּי אִירָשֶׁנָּה, ואילו על הבנים לא שאל אות. איך מל אברהם את עצמו ביום הכיפורים, ונפסק בשו"ע (יו"ד רסו ז) אדם שלא מל מעולם לא ימול בשבת שמא יקלקל ונמצא מחלל שבת.

שם משמואל על הפרשה היחס בין לוט לאברהם
שם משמואל על הפרשה - לך לך - חלק א'
תרע"ט - יצר הרע נצרך בשביל היצר הטוב, לשמש בשבילו אבל לא כנגדו. ככה עשיו היה צריך להיות ליעקב ולוט לאברהם. וכמו שלוט נפרד מאברהם כך גם ישראל ייפרדו מהרע ביציאת מצרים.

שם משמואל על הפרשה יציאת אברהם ממצרים והקשר ללוט
שם משמואל על הפרשה - לך לך - חלק ב'
יציאת אברהם ממצרים הייתה פועל דמיוני ליציאת מצרים של עם ישראל כדי שעם ישראל יוכלו לצאת ממצרים. זה שלוט נפרד מאברהם הוא ירד מצדקותו. מלחמת ארבעת המלכים וגם המלחמה האחרונה ינוצחו בזכות שמירת הברית.

בבא מציעא שניים אוחזין - מהות השבועה
השיעור בוחן את יסוד דין חלוקה ושבועה במשנת "שניים אוחזין בטלית", תוך התמקדות בהבדלי הגישות בין התוספות לרמב"ם. בעוד שלדעת התוספות יסוד הדין נשען על מוחזקות והשבועה נועדה רק להכחיש את טענת היריב, לדעת הרמב"ם מדובר בשבועת הנוטלין שבאמצעותה זוכה האדם בחלקו.

מידות הראי"ה זיכוך המידות בין דעת לרגש
הקדמה למידות הראי"ה - 3
השיעור עוסק בהתחדשות עבודת המידות בתקופת הגאולה ומבאר כיצד המעבר ממישור היחיד למישור הציבורי והלאומי מעצב מחדש את תפקידן של המידות באומה הישראלית. בנוסף, נפתח לימוד הפסקה הראשונה המציגה את זיכוך המידות כתווך שבין הדעת לרגש, תוך הדגשה כי בירורן השכלי והכרתי קודם לעיבודן הרגשי.












