ישיבה בית המדרש
בית המדרש
- פרשת שבוע ותנ"ך
- חומש דברים
- נצבים
- פרשת שבוע ותנ"ך
- חומש דברים
- וילך
את הברית הזאת אי אפשר לבטל או לשנות וגם אי אפשר להתעלם ממנה. היא הבסיס לכל החיים היהודיים והיא חוט השני בהיסטוריה היהודית. משה מודה שיהיו אירועים בסיפורו של העם היהודי שיהיו אכזריים, בלתי מוסברים ובלתי הגיוניים. כפי שהוא מנסח זאת, יהיו הרבה "נסתרות" שהעם היהודי יצטרך לחוות.
הוא לא מציע שום פיתרון פשוט לאירועים האלה, חוץ מלומר שהם קשורים איכשהו לניסיונות של חלקים בעם היהודי לבטל את הברית ולהתעלם מהשלכותיה. החלק של "הנסתרות" בברית שייך לאלוהים. החלק של "הנגלות" בברית – המחויבות למצוות התורה ולחיים יהודיים – שייך לעם ישראל ונוגע לכל דורותיו בכל מקום שבו יהיו. העם היהודי והמדינה היהודית תמיד יישפטו לפי טיב היחסים שלהם עם ברית הנצח הזאת.
עצם קיומה של הברית הזאת הביא לעם ישראל הרבה ייסורים וחרדה במשך אלפי שנים. שאר אומות העולם נוטרות לנו טינה בגלל היחסים המיוחדים שלנו עם בורא עולם, כפי שהם באים לידי ביטוי בברית. הרבה הוגים יהודים מייחסים את האנטישמיות, על כל צורותיה האלימות וגם הפחות מרושעות, לקנאה בברית הכרותה בין הקב"ה לעם היהודי.
למרות זאת, הברית נותרה לבה של הזהות היהודית בכל הדורות. עצם הידיעה על קיומה בנתה עם יהודי עקשן – עם נחישות לשמור על אמונתו ולקיים את אורח חייו על אף היותו מיעוט קטן ונרדף בעולם שמונה מיליארדי אנשים. התורה עצמה היא התגלמות הברית הזאת. היא מציגה את תנאיה ופרטיה, ולימוד התורה מסייע לנסח את אורח החיים שהיא תובעת מהיהודים לחיות.
מסיבה זו דורשת התורה שנכיר את הברית ונלמד אותה בשכבנו ובקומנו, בלכתנו בדרך ובשבתנו בבית – בכל זמן ובכל מקום. לדאבון הלב, היו ועדיין יש בקרבנו אנשים שרוצים להתנער מהברית ומהמחויבות שנלווית אליה ורק להשתלב בחברה הכללית שסביבם.
הקב"ה הזהיר אותנו לא פעם שהוא לא יניח לזה לקרות. ההיסטוריה היהודית כולה מלמדת אותנו על כוחה ונצחיותה של הברית הגדולה הזאת. בשנה הבאה עלינו לטובה, עלינו לחדש בנחישות את הברית בלבנו, בנפשנו ובמעשינו כדי שנתברך בשנה של בריאות, הצלחה ושלווה.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

רביבים מצוות תלמוד תורה – גם לנשים
נשים חייבות ללמוד תורה, והתורה שייכת לנשים כמו לגברים | ביסוד הקשר לתורה - נשים אף קודמות לגברים | להקיף את התורה כולה – רק גברים חייבים | נשים, כמו גברים, חייבות לברך בכל יום את ברכות התורה | ככל שעברו השנים, השתתפות האישה בכל תחומי העבודות והמדעים גדלה | נשים שחיות בחברה המודרנית, תוך שותפות בקידום המדע והחברה, חייבות ללמוד הרבה יותר תורה

לך לך פרשת לך לך – נפרדים לשלום
עם ישראל מתקשה לקבל את אלומות הצלחתו המדינית ומפקיר את המדינה לידי מורדים פנימיים מחוסר זהות יהודית לאומית

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות פרשת לך לך תשפז
מה הטעם שמכל חייבי כריתות מצות מילה ומצות קרבן פסח הם המצוות היחידות שחייבים עליהם כרת בביטול מצות עשה. לאיזה צורך הגביה הקב"ה את אברהם למעלה מן הכוכבים, ואפשר לראותם גם מלמטה. ועוד מהו דמיון הכוכבים לישראל. והרי כבר המשילום לעפר הארץ. למה שאל אברהם אות על הארץ בַּמָּה אֵדַע כִּי אִירָשֶׁנָּה, ואילו על הבנים לא שאל אות. איך מל אברהם את עצמו ביום הכיפורים, ונפסק בשו"ע (יו"ד רסו ז) אדם שלא מל מעולם לא ימול בשבת שמא יקלקל ונמצא מחלל שבת.

בבא מציעא שניים אוחזין - מהות השבועה
השיעור בוחן את יסוד דין חלוקה ושבועה במשנת "שניים אוחזין בטלית", תוך התמקדות בהבדלי הגישות בין התוספות לרמב"ם. בעוד שלדעת התוספות יסוד הדין נשען על מוחזקות והשבועה נועדה רק להכחיש את טענת היריב, לדעת הרמב"ם מדובר בשבועת הנוטלין שבאמצעותה זוכה האדם בחלקו.

מידות הראי"ה זיכוך המידות בין דעת לרגש
הקדמה למידות הראי"ה - 3
השיעור עוסק בהתחדשות עבודת המידות בתקופת הגאולה ומבאר כיצד המעבר ממישור היחיד למישור הציבורי והלאומי מעצב מחדש את תפקידן של המידות באומה הישראלית. בנוסף, נפתח לימוד הפסקה הראשונה המציגה את זיכוך המידות כתווך שבין הדעת לרגש, תוך הדגשה כי בירורן השכלי והכרתי קודם לעיבודן הרגשי.

שיעורים בספר יהושע סוד דמותה של רחב
יהושע פרק ב'
השיעור עוסק במפגש של מרגלי יהושע עם רחב, תוך התמודדות עם דמותה המורכבת ומעמדה המרכזי בכניסת עם ישראל לארץ. דרך מקורות חז"ל מוסברים תהליך התשובה שלה, כוחה להכיר בגדולת השם דווקא מתוך עברה, והחיבור העמוק שלה לקדושת ישראל ולשושלת הנבואה.

גשמים בארץ ישראל שאילת גשמים וארץ ישראל
מדוע מדינות שבחורף שלנו אצלם קיץ מבקשים גשם, ומדוע יעקב התעקש להיקבר במערת המכפלה, ופירוש תפילת מעין שלוש.

מידות הראי"ה אמונה: גבורתה ושפלותה
אמונה כ"ט -ל"א
השיעור עוסק בתפקידה הכפול של האמונה: מחד להעלות את האדם לעוז וגבורה עילאיים הנובעים מדבקות בה', ומאידך לעדן ולרכך את עוצמתו הפראית. בהמשך לכך מוסבר כי הנהגת העולם והחיים דורשת חיבור לאמונה הגבוהה ולפנימיות התורה, שהם המקור האמיתי להחייאת כוחות הנפש ולתחייה רוחנית מלאה.
















