ישיבה בית המדרש
בית המדרש
- מדורים
- רביבים
- הלכה מחשבה ומוסר
- רפואה ושמירת הנפש
- שיעורים נוספים ברפואה
"שלום כבוד הרב, שומן טראנס הוא שומן צמחי שעובר תהליך כימי תעשייתי שהופך אותו לשומן מוקשה או מוקשה חלקית. משתמשים בו בתעשיית המזון משום שהוא מאפשר חיי מדף ארוכים, משפיע לטובה על הטעם וזול יחסית, אבל גם מאוד לא בריא. הוא מצוי במוצרי מאפה מסחריים, כגון עוגות, עוגיות, ביסקוויטים, פשטידות, פופקורן במיקרוגל ופיצה קפואה, במזון מטוגן כמו צ'יפס, סופגניות ועוף מטוגן, וכן בקרם קפה לא חלבי ובמרגרינה.
"צריכה מוגברת של שומן טראנס מגבירה את הסיכון למחלת לב כלילית, היינו מחלה הגורמת להצרת כלי הדם בעקבות הצטברות חומרים שומניים בדופנות העורקים. מחלות לב הן הסיבה העיקרית לתמותה בעולם. הוכח שעליה של 2 אחוזים בכמות האנרגיה המסופקת משומן טראנס (בערך 4 גרם ליום), גורמת לעלייה של 23 אחוזים בסיכון מחלות לב כליליות. ניו יורק הייתה העיר הגדולה הראשונה בארצות הברית שהגבילה בקפדנות את שומני הטראנס במסעדות, וב־2007 נאסר על מסעדות להשתמש ברוב שומני הטיגון והמריחה המכילים שומני טראנס מלאכותיים בכמות של מעל 0.5 גרם למנה.
"ב־2003 הפכה דנמרק למדינה הראשונה שהציגה חקיקה המסדירה את הפחתת תכולת שומן הטראנס במוצרי מזון. בפועל שומן הטראנס הופחת או הוסר לחלוטין ממאכלים שמתחילה היו עתירי שומן טראנס, כמו צ’יפס, פופקורן למיקרוגל ומוצרי מאפה שונים. בעקבות זאת, יצרני המזון בדנמרק פיתחו שיטות ייצור חדשות למוצרי המזון מבלי להעלות את המחירים.
"מידע עדכני ממדינת ניו יורק הראה שבאזורים שהסירו את השימוש בשומן טראנס הייתה ירידה של 6 אחוזים באשפוזים בגלל התקפי לב או שבץ. בדנמרק, המדיניות הובילה לירידה של 14 מקרי מוות מתוך 100 אלף אנשים בכל שנה. ההערכות של ארגון הבריאות העולמי (WHO) הן שהסרה של שומן הטראנס מהתזונה של אנשים יכולה למנוע 500 אלף מקרי מוות גלובליים כל שנה. אומנם ראוי לדעת שעישון מסוכן פי 14, וגורם לכ־8 מיליון מקרי מוות גלובליים בשנה, 7 מיליון מעישון ישיר ומיליון מעישון פסיבי.
"אף שהדברים עוד לא הוכחו סופית, ממה שנראה - שומן טראנס פוגע בבריאות גם ללא השפעה על סכנת חיים, לדוגמה צריכת יתר תגרום לגוף להיות עמיד לאינסולין (סכרת), או תגרום לבעיות פוריות כמו ספירת זרע נמוכה. כמו כן, השימוש הנרחב בשומני טראנס פוגע במיוחד בבריאותם של ילדים ובני נוער, פגיעה שלא נמדדת בשיעור התמותה.

רביבים (823)
הרב אליעזר מלמד
715 - מנהגי תשעת הימים
716 - האם יש איסור באכילת שומן טראנס?
717 - רבנות בקהילה בחינם ומשכורת ראויה למורים
טען עוד
"ארגון הבריאות העולמי (WHO) ביקש מכל מדינות העולם לאסור על השימוש בשומן טראנס עד 2023, כדי להוציאו לחלוטין מאספקת המזון העולמית. 58 ארצות כבר חקקו חוקים שנועדו להגביל את השימוש בשומן טראנס, ו־100 מדינות עדיין לא הלכו בעקבותיהן. לפי הרשום באתר הארגון משנת 2018, מדינת ישראל מסתפקת בדרישה לרישום על מאכלים ארוזים.
"על פי הניסיון שהצטבר מארצות הברית ודנמרק, נמצא שסילוק של שומן טראנס מהתזונה אינו משימה קשה. הוא לא מייקר באופן ניכר את המזון, ומאידך גיסא מצמצם את חוסר השוויון הסוציו־אקונומי, שכן אנשים ממעמדות סוציו־אקונומיים נמוכים נוטים לאכול יותר שומני טראנס ולחלות יותר במחלות לב".
השאלה ההלכתית
"א) האם יש איסור ליחיד לאכול מוצרים עם שומן טראנס, או שמא מכיוון שלגבי כל יחיד ויחיד אין ידיעה אם יחלה, אין לגביו איסור ו'שומר פתאים ה''? ב) האם יש איסור להגיש מוצרים אלו במסיבות בבתי הכנסת, שכן במסיבות כבר מדובר בקבוצה, ויש סבירות גבוהה יותר שאחד המשתתפים יחלה בעקבות אכילת שומן טראנס? ג) האם במקום שיש חוק שאוסר שימוש בשומן טראנס חובה לקיים את החוק?
"אני מודה לרב מראש על ההשקעה ועל הנכונות להקדיש מזמנו לשאלה. ד"ר שרון גלפר גרוסמן".
תשובה
הארכתי בהבאת שאלתך, מפני ששאלת חכם חצי תשובה, ושאלתך היא שלושת רבעי תשובה. חצי תשובה היא המידע החשוב על אודות הנזק הבריאותי משומן טראנס, ועוד רבע תשובה בציון העובדה שאנשים שונים זה מזה, ויש שיינזקו יותר ויש שפחות, ויש שכנראה לא יינזקו.
למעשה, על פי המצווה לשמור על הבריאות, רצוי להימנע מאכילת שומן טראנס כמו משאר המאכלים שאינם בריאים, אולם אין איסור, כי רק מאכל שעלול לגרום לסכנה קרובה ומוחשית אסור באכילה. דומה לכך האיסור על שתיית יין מגולה, בזמנים שהיה חשש שיש בו ארס נחש (משנה תרומות ח, ד-ז), וכיום, שהנחשים אינם מצויים בבתים, האיסור בטל (עי' שולחן ערוך יורה דעה קטז, א, ולבוש).
ואולם מאכלים שנחשבו כקצת מזיקים לא נאסרו, כי לצד הנזק שבהם הייתה תועלת מהקלוריות שבהם. כלומר הכלל "חמירא סכנתא מאיסורא" - חמורה הסכנה מהאיסור - נאמר לגבי סכנות קרובות ומוחשיות (חולין י, א; רמ"א קטז, ה).
אומנם הזהירו חכמים גם מפני דברים שהיה בהם ספק סכנה רחוקה, כדוגמת אזהרתם שלא ייתן אדם מטבע בפיו, שמא נגע בו אדם חולה, ויידבק במחלתו, וכן הזהירו שלא להניח סכין באופן שעלול לסכן אנשים (ירושלמי תרומות ח, ג; שולחן ערוך קטז, ד-ה). ואולם אין הפסד מקיום אזהרות אלו, מה שאין כן בהטלת איסור על מאכלים.
הגדרות אלו נתונות בידי מומחי הבריאות והרפואה, ומכיוון שהם לא הגדירו את שומן הטראנס כמאכל שאסור לאוכלו מפני סכנתו אלא רק כמאכל שמומלץ להימנע ממנו, כך גם עמדת חכמי ההלכה. ועדיין ישנה תועלת מרובה מכך שזו עמדת ההלכה, שכן אם רבנים ילמדו שראוי להימנע מאכילת מאכלים לא בריאים, הזהירות מכך תקבל גם ממד של מצווה, ואזי לרבים יהיה קל יותר להיזהר בכך, וזהירות זו תרומם את האדם לשים לב לערך המקודש של חייו.
הסיבות לזהירות מהטלת איסור הלכתי גמור
שתי סיבות עיקריות לכך שלא הטילו חכמים איסור על מאכלים מזיקים שסכנתם אינה קרובה ומוחשית: האחת, כפי שהזכרת, אנשים שונים זה מזה. לרבים מהם מצד תכונת גופם לא ייגרם נזק מאכילת שומן טראנס. ואף לאלה שיכול להיגרם נזק מצד תכונת גופם, לרבים מהם לא ייגרם נזק אם ישלבו בחייהם התעמלות או ימעטו באכילה או ישמרו על שינה טובה ורוגע.
השנייה, שמחת החיים היא מרכיב יסודי מאוד בבריאות, עד שיש חוקרים שטוענים שאנשים שמדווחים על סיפוק ואושר רב יותר, חיים בממוצע קרוב לעשר שנים יותר מאשר אנשים שאינם מאושרים. לכן לעיתים יש מקום לחשוש שהימנעות ממאכלים שחביבים מאוד על האדם, עלולה לגרום לו נזק בריאותי גדול יותר. ואף לגבי עישון סיגריות מצרפים סברות אלו.
עישון סיגריות
בשונה מאכילת שומן טראנס, עישון סיגריות אסור, שכן כפי שכתבת הוא מסוכן פי 14 מאכילת שומן טראנס. בנוסף לכך אין בו שום תועלת תזונתית, ולכן אין נזק גדול מאיסורו. לכן נקבע להלכה שאסור לעשן, וכל מי שמכור לעישון צריך להתאמץ מאוד להפסיק לעשן. ואף על פי כן, כאשר הדבר קשה לו מאוד, אין מתייחסים לעישון שלו כאל איסור גמור. ואף שהעישון הגורם להתמכרות אסור לחלוטין, עכשיו שהוא כבר מכור, כאשר הפסקת העישון כרוכה אצלו בסבל רב שעלול להוביל לדיכאון, ייתכן שהפסקת העישון תהיה מסוכנת בעבורו יותר. לכן מורים לו להתאמץ מאוד להיגמל מהסיגריות, אבל לא להרוס לשם כך את מצב רוחו (ראו פניני הלכה ליקוטים ב' ט, יא).
כיוצא בזה ביחס למי שסובל מעודף משקל קיצוני, שאף כי מצבו עלול להיות מסוכן יותר ממצבו של מכור לעישון, אין לקבוע שיש לו איסור גמור לאכול כפי שהוא רגיל, הואיל וייתכן שהפסקת הרגליו תוביל לדיכאון שסכנתו עלולה להיות חמורה יותר. אלא יש לעודדו ברגישות לקיים את המצווה לשמור על הבריאות.
החוק מחייב
אומנם כאשר נקבע חוק שמגביל או מונע שילוב חומרים לא בריאים בתעשיית המזון, חובה על הכול לקיימו, כמו כל חוק שמחייב משום "דינא דמלכותא דינא". כך היה כאשר השלטון היה דיקטטורי, קל וחומר שהחוק מחייב בשלטון דמוקרטי, הואיל והחוק נקבע בהסכמה רחבה יותר. כמו כן הואיל ומדובר בחוק שמחזק את מצוות שמירת הבריאות, העובר על החוק, גם מבטל את מצוות התורה.
לפיכך, כפי המידה שנציגי הממסד הרפואי סבורים שצריך לאסור לחלוטין או למעט שילוב של שומן טראנס במזון, כך מצווה עליהם לפעול למען קביעת חוק כזה.
מסיבות בבתי כנסת
כל זמן שלא נקבע חוק שאסור להגיש מאכלים עם שומן טראנס וכדומה, אין אפשרות לקבוע שהדבר אסור אף בכינוסים או במסיבות ציבוריות.
אולם ראוי שהגבאים יערכו דיון עמוק, ויחשבו כיצד מגבירים את תודעת הבריאות בקרב הציבור, ומתוך הכרת הציבור יראו אם יש מקום לעודד אי־הבאת מאכלים מסוימים לקידוש ולמסיבות, ואם רוב גדול בציבור מסכים, יש מקום לשקול קביעת תקנון שאוסר הבאת מאכלים מסוימים שידועים כלא בריאים. בכל אופן, מוכרחים לקדם זאת תוך הימנעות מעלבונות. לשם כך יצטרכו לדבר מראש, בכבוד ובנחת, עם כל מי שיש לו מסיבה, ולהסביר לו את ההחלטה, ואף לגבש דרכים לסייע למי שמתקשה לקיים קידוש כפי התקנות החדשות.
מתוך העיתון 'בשבע'
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

גשמים בארץ ישראל שאילת גשמים וארץ ישראל
מדוע מדינות שבחורף שלנו אצלם קיץ מבקשים גשם, ומדוע יעקב התעקש להיקבר במערת המכפלה, ופירוש תפילת מעין שלוש.

מידות הראי"ה אמונה: גבורתה ושפלותה
אמונה כ"ט -ל"א
השיעור עוסק בתפקידה הכפול של האמונה: מחד להעלות את האדם לעוז וגבורה עילאיים הנובעים מדבקות בה', ומאידך לעדן ולרכך את עוצמתו הפראית. בהמשך לכך מוסבר כי הנהגת העולם והחיים דורשת חיבור לאמונה הגבוהה ולפנימיות התורה, שהם המקור האמיתי להחייאת כוחות הנפש ולתחייה רוחנית מלאה.

נח התורה כשורש המציאות והאדם
שמירה על העולם ופתיחה לזמן חורף
שמירה על ממון חברך והתרחקות מאבק גזל , החשיבות בהתמדה בזמן חורף והשקיעות בישיבה.

שם משמואל על הפרשה שלמות נח, השבת וסוד הדיבור
שם משמואל על הפרשה - נח - חלק ב'
השיעור מבאר כיצד תאריו של נח משקפים שלמות בגוף, בנפש ובשכל כנגד קלקולי דור המבול, ומקביל מעלות אלו להארות וברכות יום השבת שנוח רומז אליו. בנוסף, מוסברת חוכמתו הייחודית של נח שהתבטאה בביטול עצמי מוחלט לרצון ה' בכניסתו וביציאתו מן התיבה, הנהגה שזיכתה אותו ללשון "דיבור" המורה על חיבור פנימי וישיר עם הבורא.

שם משמואל על הפרשה פגם האדם ותיקונו בצלם אלוהים
שם משמואל על הפרשה - נח - חלק א'
השיעור עוסק בהשפעת חטא עץ הדעת על מרכיבי האדם – גוף, נפש, שכל וצלם אלוהים המחבר ביניהם, ובתהליכי הבירור והתיקון שנועדו להפריד בין הנשמות הטהורות לטמאות. מתוך כך מוסברת נפילתם של אנשי דור המבול שסירבו לתיקון, אל מול שלמותו וצדקותו הייחודית של נח.

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א עבודת הנפש והמידות
עבדת מידות נפש א -ה
השיעור מדגיש כי לצד לימוד התורה, האדם מחויב לעסוק באופן עצמאי ומעמיק בזיכוך מידותיו ובתורת הנפש. מתוך הכרת שתי הנפשות הפועלות בו, הוא לומד לרומם את כוחותיו ולתקן את עצמו ואת הכלל.

יסודות הש"ס ספקות באיסורים מול ספקות בממונות
השיעור בוחן מדוע בדיני איסורים הכלל הוא "ספיקא דאורייתא לחומרא", ואילו בדיני ממונות הולכים אחר המוחזק ("המוציא מחברו עליו הראיה") ומקילים בספק. מתוך עיון בשיטות ה"קונטרס הספיקות", ה"תומים" ור' שמעון שקופ, מתבאר ההבדל המהותי בין איסורים שמיימיים לבין דיני ממונות המבוססים על סברה אנושית ורצון הצדדים.

אורות ישראל ותחייתו תהליך הגאולה כהתרחשות רציפה ומתמשכת
אורות ישראל ותחייתו פרק כ"ז - כ"ח
השיעור עוסק בתפיסת הגאולה כתהליך היסטורי אחד ורציף, שמתחיל ביציאת מצרים ונמשך לאורך כל תולדות עם ישראל. מתוך כך מודגש כי הירידות, הגלות והפעולות האנושיות היום-יומיות אינן מקריות, אלא מהוות שלבים פנימיים המובילים בסופו של דבר לאחדות האומה ולתכלית השלמה.

נח מגדולת הבריאה לעבודת הלב
השיעור עוסק במגבלות השכל האנושי מול אינסופיות הבורא והשגחתו, דרך מפגשי רבי יהושע בן חנניה והקיסר וביאור מהות יום השבת. מתוך כך מודגש כי תפקיד האדם בבריאה אינו שליטה או מסחר עם שמיים, אלא עמידה בענווה וחיבור אמיתי לקדוש ברוך הוא דרך תפילה וכיסופי הנפש.

עין אי"ה - הרב משה גנץ משמעות הדין ככוח מרפא לנפש
שבת א, ק"ס
השיעור עוסק בתפיסתו של הרב קוק לפיה הדין שלאחר המוות אינו עונש נקמני, אלא התפכחות פנימית שבה האדם רואה את האמת וחש כאב על החמצת ייעודו. ייסורים רוחניים אלו נועדו לזכך את הנפש, לנער אותה מהשקיעה בחומריות ולהשיבה אל טבעה האלוקי המקורי.

עין אי"ה - הרב משה גנץ שאלות הדין ומבט אל העתיד
שבת א, קס"ב - קס"ד
השיעור עוסק בשאלות שנשאל אדם בבית דין של מעלה – בהן משא ומתן באמונה, קביעת עתים לתורה וציפייה לישועה – על פי תורתו של הראי"ה קוק. דרך שאלות אלו נבחנים החיבור בין יושר טבעי ללימוד התורה, וכן החשיבות שבהתבוננות אופטימית ופעילה על המציאות מתוך מבט אל העתיד והכלל.

נח משיב הרוח ומוריד הגשם -גבורות גשמים, האומנם?
הסברים מדוע מובא בתלמוד 'משיב הרוח ומוריד הגשם' בשם 'גבורות גשמים' שלושה הסברים. ומדוע מזכירים בברכת תחיית המתים.

רביבים חובת לימוד כל יסודות התורה
מצוות תלמוד תורה מוטלת על ההורים, ועליהם לדאוג שבניהם ילמדו יסודות אלו בעודם צעירים | מי שלא הספיק ללמוד בצעירותו, חובה שילמד בעצמו בבגרותו | במשך הדורות תוכן הלימוד התרחב, עד שהוצרך להתיר לכתוב את התורה שבעל פה | המיוחד בתלמוד, שהזוכה לרכוש את המיומנות המורכבת שבלימודו כביכול נכנס לעולמם של חכמים ומשתתף עימהם בדיון | עיקר תכלית הלימוד להכין את התלמידים ללמוד היטב ובדייקנות אליבא דהלכתא | צריך לתכנן תוכנית שבה עד סביבות גיל 20 יקיפו התלמידים את כל יסודות המצוות וההלכה עם עיקרי ההסברים שנתבארו בתלמוד ובמפרשיו

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות פרשת נח תשפז
קֵץ כׇּל בָּשָׂר בָּא לְפָנַי - מהו לשון קֵץ שיש פה, ולא שייך קֵץ אלא בדבר הקצוב מתחלה. מִכׇּל מַאֲכָל אֲשֶׁר יֵאָכֵל - לכאורה אֲשֶׁר יֵאָכֵל הוא מיותר. דאם הוא לְךָ מַאֲכָל הוא ראוי להיאכל. מה הטעם שנוהגים לאכול דגים בשבת קודש. ומה הקשר לפרשה. למה שלח שני עופות הללו דווקא עורב ויונה, והלא יש הרבה עופות שפורחים טוב יותר מהם.












