ישיבה בית המדרש
בית המדרש
- ספריה
- רביבים א'
- פרו ורבו
- משפחה חברה ומדינה
- נישואין וזוגיות
- יעדי הבית היהודי
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
הרב מרדכי צמח בן מזל
לאחר פרסום הדברים קיבלתי תגובות חיוביות רבות, בכתב ובעל פה, מגברים ונשים. וחלקם ציינו כי אחד מן הדברים שאנשים מצטערים עליהם בזקנותם, שלא הולידו עוד ילד או שניים.
היאך יתפרנסו
אולם גם הגיעה שאלה מא', בת שלושים:
בעקבות התשובה לזוג סטודנטים (ובעיקר סטודנטית) שלא לדחות הריון. רציתי להעיר מספר הערות:
א. בדרך כלל, רוב הסטודנטים לומדים על חשבונם ומקסימום ההורים מסייעים להם. מאד קשה לעמוד גם בהוצאות של ילד נוסף (חיתולים, אוכל, תרופות וכו'), ובנוסף, גם לממן מטפלת או מעון כשההורים לומדים!!! הרבה מאד הוצאות, ללא הכנסות (כמעט)!!! וזאת בניגוד למצב בו ההורים עובדים (או לפחות אחד מהם עובד), שאז יש מהיכן לממן את ההוצאות המרובות!
ב. לימודים גבוהים דורשים גם הרבה מאד השקעה בבית, יותר מאשר עבודה "רגילה": למידה לקראת מבחנים, הכנת עבודות, וכו', ודבר זה מאד קשה כאשר יש תינוק בבית, שדורש את תשומת הלב, וגם חולה לפעמים. ושלא לדבר על האמהות שמיניקות...
ג. ברוב האוניברסיטאות והמכללות (ואולי אפילו בכולן), נותנים לאמא רק חודש חופשת לידה, שלא כמו במקום עבודה רגיל (12 שבועות מביטוח לאומי, או לפחות 6, אם האשה עבדה פחות מהנדרש), ואחר כך היא צריכה להיות בטרוף להשלים את כל החומר והפער שנוצר, ובנוסף גם להתאושש מהלידה, וגם לגדל כמובן את התינוק!!! ואין בכלל מה להשוות זאת לעבודה רגילה, שגם לא מצפים ממנה שתשלים את מה ש"הפסידה", וגם בפעמים רבות, מאפשרים לה להאריך את חופשת הלידה, ולגדל את התינוק קצת יותר זמן!
אני לא אומרת שזה בלתי-אפשרי ללדת תוך כדי הלימודים, אך אני חושבת, שהרב לא התייחס לנקודות אלו במאמר שלו, והייתי מאד שמחה לשמוע את דעת הרב בנושאים הללו.
הסתפקות במועט וסדר עדיפויות
שאלת שילוב הלימודים הגבוהים והאימהות היא שאלה קשה ומורכבת. 1 בינתיים אענה עליה בפשטות, בקיצור ובחריפות מסוימת. הפתרון המרכזי נעוץ בהסתפקות במועט. זוג שיש להם רכב, יכולים לוותר עליו למשך שנות הלימודים ולחסוך לפחות 1,500 ש"ח לחודש, ולממן בהם את הטיפול בתינוק. מה עדיף: תינוק או רכב? מי ששוכר דירה בעיר יכול לעבור לישוב ולחסוך כאלף ש"ח בחודש. מה עדיף: לגור בסביבה המועדפת יותר או תינוק?
זוג שמתכוון לקנות דירה שמחירה 150,000$, יכול להחליט לקנות דירה במיקום קצת פחות נוח בעלות של 140,000$, ובאותם 10,000$ שיישארו לו, יממן את הטיפול בתינוק. מה עדיף: עוד ילד או דירה מעט יותר יוקרתית? ואם גם דירה במאה וארבעים אלף דולר אינם יכולים לקנות, ובקושי יוכלו לקנות דירה במאה ועשרים אלף דולר, באחת השכונות הזולות. אולי מוטב שיקנו דירה בששים אלף דולר באחד מיישובי יש"ע או בצפון הארץ או דרומה, ובששים אלף הדולר הנותרים יממנו טיפול בשישה ילדים. מה עדיף: דירה באחת השכונות העירוניות או עוד כמה ילדים?
ובני זוג שאין להם כסף מזומן, לא לדירה ולא למימון הטיפול בתינוק, יכולים לקחת הלוואה ולהחזירה לאחר שיתחילו לעבוד. כמו שלוקחים הלוואה כדי לקנות בית, כך יש מקום לקחת הלוואה כדי להרחיב את המשפחה. ואם קשה לעמוד בעומס הלימודים, אפשר אולי להפחית מעט מהעומס ולהאריך קצת את משך הלימודים. מה עדיף: לסיים במהירות את הלימודים או ללכת לפי ההדרכה התורנית המקובלת שלא לעכב את ההריון ולזכות לראות יותר נכדים ונינים? השאלה הבסיסית היא האם המשפחה תופסת את המקום הראוי לה בראש סולם העדיפויות.
יהי רצון שבמהרה יתקיימו דברי הנביא (יחזקאל לו, לח): "כְּצֹאן קָדָשִׁים כְּצֹאן יְרוּשָׁלִַם בְּמוֹעֲדֶיהָ כֵּן תִּהְיֶינָה הֶעָרִים הֶחֳרֵבוֹת מְלֵאוֹת צֹאן אָדָם וְיָדְעוּ כִּי אֲנִי ה'".
שאלות על הטבלה של גידול המשפחה
שאלה: מדוע לא הופיעה בטבלה גם משפחה שיש לה בממוצע שמונה ילדים או תשעה? האם אין בכך משום אמירה שיותר משבעה ילדים זה מוגזם?
תשובה: כיוון שמדובר על ממוצע, הכולל בתוכו את כל בני המשפחה בשניים עד שלושה דורות, הרי שכדי שהממוצע יהיה שבע, צריך שיהיו באותה המשפחה גם משפחות עם יותר ילדים, כדי שלבסוף הממוצע יהיה שבע. ולכן נראה היה שלהגיע לממוצע של יותר משבע במשך כמה דורות הוא דבר קשה. אבל אין בכך כמובן הבעת עמדה כנגד יותר ילדים. אמנם יש לציין כי לעיתים במשפחה ברוכת ילדים, כאשר ההורים אינם מצליחים לטפל כראוי בילדיהם, המסקנה של הילדים תהיה כי עדיף שיהיו להם פחות ילדים. ואזי בדור הראשון אולי יהיו עשרה ילדים, אבל אחר כך לכולם יהיו רק ארבעה ושלושה.
שאלה: האם זה לא מגוחך להראות את טבלת הצאצאים. או במילים אחרות, האם זה צריך להיות השיקול היחיד שמנחה את האשה בהביאה ילדים לעולם?
תשובה: ברור שזה אינו השיקול היחיד, אבל מצד שני אי אפשר להתעלם מההיבט הזה. מי שידע עד כמה גורם הזמן משפיע אינו זקוק לטבלה, מי שלא ידע - עכשיו הוא יודע. כיצד יחליט? בחירה שלו!
שאלה: מה לדעת הרב צריכה לעשות אשה שיש לה כשרונות גאוניים וברור לסובבים אותה שאם תשקיע בלימודי רפואה או מדעים אחרים תוכל לתרום תרומה משמעותית מאוד לחברה ואולי אף לאנושות, האם עליה להתחתן מוקדם, להעמיד את המשפחה במקום הראשון על חשבון התפתחותה המדעית לטובת האנושות, או שמוטב שתעמיד את לימודיה ומחקריה במקום הראשון?
תשובה:
במקרה כזה יתכן שעדיף שאותה אשה תקדיש את מיטב כשרונותיה לטובת האנושות. כדאי שתמצא בעל טוב ואוהב, שיהיה מוכן להעריך את כשרונה ולקחת על עצמו את עיקר הטיפול במשפחה כדי שתוכל לתרום את תרומתה לחברה ויחד עם זה גם ללדת ילדים ולדעת שהם מטופלים ומחונכים כראוי. בעלה לא חייב להיות מוכשר כמותה, וממילא אם תחפש בחור שיהיה יותר מוכשר ממנה או אפילו כמותה - כנראה שלא תתחתן.
^ 1. זה אחד השיקולים המרכזיים להדרכה הנכונה הניתנת כיום לבנות רבות, לדחות בכמה שנים את גיל הנישואין. מסתבר שלולא הצורך האמיתי ללמוד מקצוע, גיל הנישואין הממוצע היה יורד לסביבות גיל 18 ואולי אף פחות, כפי שהיה בעבר. יש לציין כי אחד השיקולים לוותר על שירות לאומי קשור בשאלת ההתנגשות בין לימודי מקצוע ונישואין, כפי שהובא לעיל בפרק ב' על השירות הלאומי, בעיקר במאמר הראשון.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

תורה ומדע מנגנוני כוח, כפייה וחירות הנפש
השיעור בוחן את מושג הכוח, יחסי השליטה והכפייה התת-מודעת בחברה מול תפיסות פילוסופיות כמו זו של פוקו. כנגדן מוצגת התפיסה היהודית, לפיה האדם אינו יוצר את עצמו מאפס אלא מגלה את נשמתו האלוקית הפנימית ואת ייעודו בעולם.

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א זיכוך המידות בדרך לדבקות
טהרת הנפש והמידות י"א - י"ג
השיעור עוסק באתגר המוסרי והרוחני של האדם בעת עלייתו במעלות הדבקות, שבה מתעצמות גם המידות והחיסרונות הדורשים זיכוך מתמיד. מתוך כך מודגש כי ההכרה בליקויים וההתמודדות עמם אינן עילה לנפילה או לעצבות, אלא מנוף פנימי להמשך צמיחה, התעלות ותיקון.

יסודות הש"ס יסודות וטעמי שבועות בדיני ממונות
פתיחה לענייני שבועות
השיעור עוסק בסוגי השבועות השונים בדיני ממונות מדאורייתא ומדרבנן, ומנתח את הופעתם בסוגיות המרכזיות במסכת בבא מציעא. בהמשך לכך, נבחנים טעמיהן של השבועות והשאלה העקרונית האם שבועה נתפסת ככלי ראייתי מברר או שנועדה לפייס את דעתו של בעל הדין.

עבודת הקודש להחיד"א סודות כתבי החיד"א בספר עבודת הקודש
השיעור עוסק בתהליך הההדרה והמחקר של ספרי החיד"א, וחושף כיצד ביטויים שנראו כטעויות דפוס או שגיאות כתיב התגלו למעשה כמליצות, רמזים וסודות עמוקים. המרצה מדגים באמצעות דוגמאות מכתבי יד כיצד גישתו הייחודית של החיד"א מדויקת ומכוונת בכל אות וסימן.

רביבים איסור כתובת קעקע
אסור מהתורה לחקוק בעור אותיות או צורות שיישארו בו לתמיד | האיסור חל על איש ואישה כאחד, ועל כל מקום בגוף | איסור עשיית קעקוע הוא חוק שטעמו לא נתפרש בתורה | עם זאת, ביארו כמה ראשונים שכך היה מנהגם של עובדי עבודה זרה | המקעקע על עורו צורה קבועה, משתעבד לצורה זו ומונע מעצמו להמשיך ולהתחדש | אחר שהקעקוע כבר קיים אין איסור בקיום התוצאה, ולכן אין חובה מהתורה להסירו | כיום ניתן להסיר את הקעקוע באמצעות לייזר, ולכן נכון להתאמץ להסירו, כדי לבטא בכך את ההתנערות מהחטא

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות פרשת חיי שרה תשפז
לְפִי שֶׁעַל יְדֵי בְשׂוֹרַת הָעֲקֵדָה, פָּרְחָה נִשְׁמָתָהּ מִמֶּנָּה וּמֵתָה. הרי קי"ל שְׁלוּחֵי מִצְוָה אֵינָן נִיזּוֹקִין? ואיך מתה שרה על ידי המצוה. וַיֹּאמְרוּ נִקְרָא לַנַּעֲרָ וְנִשְׁאֲלָה אֶת פִּיהָ. מה תלמוד לומר אֶת פִּיהָ, הול"ל 'ונשאל אותה'. כיצד נשא אברהם את הגר בת פרעה שהיא מצרית, וישראל אסור במצרית.

עין אי"ה - הרב משה גנץ חיבור השכל אל הרגש והיראה
שבת א, קס"ט - ק"ע
השיעור עוסק בצורך לחבר את ההבנה השכלית והלימוד אל רגש טהור של יראת שמיים כדי שהדברים יופנמו באדם ולא יישארו ידיעה חיצונית בלבד. בעזרת משלים ומאמרי חז"ל, מודגשת החשיבות של הקדמת הכללים, המידות והקדושה לעיסוק בפרטים כדי להגיע לחיים שלמים ומתוקנים.

חיי שרה כיצד לבקש בקשה -ארבעה ביקשו שלא כהוגן ושלושה נענו כהוגן
המבקשים אליעזר עבד אברהם, כלב בן יפונה, שאול המלך, יפתח הגלעדי.

חיי שרה פרשת חיי שרה – נפילת בני ישמעאל
כשהאויב הערבי מרים ראש בהתנשאות על המדינה היהודית ועוד מבפנים זו בדיוק נקודת המפנה שתביא לצמיחה ישראלית

תפילות, קידוש וסעודות הלכות הבדלה
השיעור עוסק בשאלת חיוב נשים בהבדלה ובאפשרות שלהן להבדיל בעצמן, תוך סקירת מחלוקות הראשונים והפוסקים הספרדים והאשכנזים. בהמשך נידונים הגדרים ההלכתיים של "חמר מדינה" והתנאים שבהם ניתן להשתמש במשקאות חלופיים ליין עבור הבדלה.

מאמר שלישי מדרגת החסיד וחיבורו לאלוקות
מאמר שלישי המשך פסקה י"א
השיעור עוסק בהגדרת דמות ה"חסיד" על פי ספר הכוזרי, כמי שחי את הנוכחות האלוקית בכל תנועה ואיבר בגופו. בהמשך לכך, נבחנים האופנים שבהם האדם מבטא קרבה זו הלכה למעשה – החל מכבוד השכינה, דרך מצוות כציצית ותפילין, ועד להרבות בברכות ובשבחים.

מידות הראי"ה סוד תיקון המידות בנפש האדם
אל המידות א'
עבודת המידות היא הגשר המחבר בין נשמת האדם הטהורה לבין חיי החומר והמעשה בעולם הזה. השינוי האמיתי מתאפשר כאשר מקדימים את התבוננות השכל והדעת לעבודה הרגשית, ובכך יוצרים הרגלים נכונים ומרוממים.

לנתיבות ישראל יסודות האמונה ואהבת ישראל שלמה
לנתיבות ישראל א' , מאמר מ"ז (א)
השיעור עוסק בחשיבות קבלת עול מלכות שמיים ולימוד התורה כבסיס לתיקון רוחני שמתחיל מתוכנו. מתוך כך מודגשת החובה לאהוב כל אדם מישראל ללא תנאי, מתוך הכרה בנשמתו הפנימית ובאחדות האומה.













