ישיבה בית המדרש
בית המדרש
- הלכה מחשבה ומוסר
- עבודת ה', מצוות ותשובה
- הפצת יהדות
לימוד השיעור מוקדש לרפואת
איתן רפאל בן אפרת
כדוגמה לכך צוטט באחד הגיליונות האחרונים של המגזין "קומנטרי" ראביי רפורמי מלוס אנג'לס שאמר "אל תשמרו כשרות. זה בסדר. אל תשמרו שבת. זה בסדר. תתחתנו עם לא-יהודים, לא משנה, אבל תבינו שאם לא תילחמו למען צדק, תאבדו את הזהות היהודית שלכם." האבסורדיות של האמירה הזאת פשוט מדהימה. כל מה שנשאר מהיהדות עכשיו הוא מאבק למען מושג אוניברסלי בלתי מוגדר, וכמעט בלתי ניתן להגדרה, שנקרא צדק.
ואיכשהו הרעיון הזה אמור להפוך לליבה של הזהות היהודית. כלום יש תקווה להמשך הקיום היהודי כאשר אלה ההגדרות הדתיות הרווחות של היהדות? הקהילה היהודית הליברלית באמריקה ובמקומות אחרים הפכה את היהדות על פיה בתמיכתה הפומבית והעקרונית בהפלות ללא שום הגבלה ובנישואים חד-מיניים, בהאשמות בלתי מוצדקות וכוזבות נגד מדינת ישראל וכנגד עצם זכותה להתקיים ובוויתור מוחלט על הצורך בקיום מצוות או בשמירה על המסורת. לא משנה איך נכנה את אותה ערבוביה ליברלית של רעיונות, ברור שזאת לא יהדות.
הרעיון של אוניברסאליות יהודית מול פרטיקולריות יהודית הוא רעיון עתיק יומין שהאירועים של ההיסטוריה היהודית עצמה הפריכו. לפני 2,500 שנה מנהיגי העם היהודי בגלות בבל באו לנביא יחזקאל והכריזו שהם סבורים שהעם היהודי, "בית יהודה", כפי שהם ניסחו זאת, צריך להיות ככל העולם הלא-יהודי בהשקפה, בהתנהגות וביעדים שלו.
הקב"ה הודיע לנביא שהסדר כזה לעולם לא יקנה אחיזה במציאות, לא בגלל הצד היהודי אלא מפני שהעולם הלא-יהודי (הכלי של חרון אפו של האל, כביכול) לעולם לא יקבל הסדר כזה לאורך זמן. הייחודיות של העם היהודי היא היא שמעניקה לו את ערכו באנושות. ככל שיהדות גרמניה נעשתה גרמנית יותר, ככל שיהודי רוסיה נעשו מרקסיסטים סובייטיים יותר, הפכה הקרקע שם לפורייה יותר לשנאת היהודים.
כל זמן שיהודים מתעקשים להיות ליברלים תחילה ויהודים אחר-כך או בכלל לא, פמיניסטים תחילה ויהודים אחר-כך או בכלל לא, אנשי איכות סביבה תחילה ויהודים אחר-כך או בכלל לא וכן הלאה, בסופו של דבר חלק גדול מקבוצות היהודים האלה פשוט ייעלם.
כל זמן שלימודים בהארוורד או ייל חשובים להורים יהודים יותר מחינוך יהודי בסיסי והחתירה החולפת לצדק אוטופי חשובה יותר משמירת השבת או מהימנעות מנישואי תערובת, מובטח לנו שחלקים נרחבים מיהדות אמריקה ייעלמו.
היהודי הליברלי המודרני הוא זה שזוכה לתיעוב בעולם המערבי הלא-יהודי היום. המסר החילוני המטופש של ממשלת ישראל שאומר "אנחנו בדיוק כמותכם" לא משפיע על השוק האירופי או על האו"ם. התמיכה שישראל מקבלת מהרבה ארגונים נוצריים מבוססת על התפיסה שישראל היא מדינה יהודית שמקורותיה בתנ"ך, ולא על קיומה של חבורת יהודים אוניברסליסטים, ליברלים ומתקני עולם שחיה במזרח התיכון משום מה.
הממסד היהודי הליברלי מטיף לצירוף בני זוג-לא יהודים, אבל לא שומר על קשר עם העולם היהודי האורתודוכסי, שנמצא מחוץ לתחום מבחינתו, למרות מספריו ההולכים וגדלים והשפעתו הגוברת. לאדם שעסוק בתיקון עולם יש מעט מאוד זמן או סבלנות לאחיו שעדיין אינם מוכנים לשאת חילול שבת בפרהסיה ומתנגדים לנישואי תערובת.
העיסוק באוניברסאלי משאיר מעט מאוד אפשרות לעסוק, או אפילו לגלות עניין, בפרטיקולארי. מרתקת אותי העובדה שיש שתי קבוצות עיקריות ביהדות ארה"ב שמביעות התנגדות קולנית למדינת ישראל. האחת מתנגדת למדינה מפני שהיא יהודית מדי, והאחרת מפני שאיננה יהודית מספיק בעיניה.
היהודי האוניברסאלי מתבייש במדינה היהודית. היא קטנה מדי, קרתנית מדי, עסוקה מדי בענייני חולין ובוודאי יהודית מדי. אבל הקיום היהודי – מטרה ראויה כשלעצמה – לעולם לא יובטח אם נדבק בהשקפה ובאידיאלים של האוניברסליות למען האוניברסליות בלבד.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

רביבים מצוות תלמוד תורה – גם לנשים
נשים חייבות ללמוד תורה, והתורה שייכת לנשים כמו לגברים | ביסוד הקשר לתורה - נשים אף קודמות לגברים | להקיף את התורה כולה – רק גברים חייבים | נשים, כמו גברים, חייבות לברך בכל יום את ברכות התורה | ככל שעברו השנים, השתתפות האישה בכל תחומי העבודות והמדעים גדלה | נשים שחיות בחברה המודרנית, תוך שותפות בקידום המדע והחברה, חייבות ללמוד הרבה יותר תורה

לך לך פרשת לך לך – נפרדים לשלום
עם ישראל מתקשה לקבל את אלומות הצלחתו המדינית ומפקיר את המדינה לידי מורדים פנימיים מחוסר זהות יהודית לאומית

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות פרשת לך לך תשפז
מה הטעם שמכל חייבי כריתות מצות מילה ומצות קרבן פסח הם המצוות היחידות שחייבים עליהם כרת בביטול מצות עשה. לאיזה צורך הגביה הקב"ה את אברהם למעלה מן הכוכבים, ואפשר לראותם גם מלמטה. ועוד מהו דמיון הכוכבים לישראל. והרי כבר המשילום לעפר הארץ. למה שאל אברהם אות על הארץ בַּמָּה אֵדַע כִּי אִירָשֶׁנָּה, ואילו על הבנים לא שאל אות. איך מל אברהם את עצמו ביום הכיפורים, ונפסק בשו"ע (יו"ד רסו ז) אדם שלא מל מעולם לא ימול בשבת שמא יקלקל ונמצא מחלל שבת.

בבא מציעא שניים אוחזין - מהות השבועה
השיעור בוחן את יסוד דין חלוקה ושבועה במשנת "שניים אוחזין בטלית", תוך התמקדות בהבדלי הגישות בין התוספות לרמב"ם. בעוד שלדעת התוספות יסוד הדין נשען על מוחזקות והשבועה נועדה רק להכחיש את טענת היריב, לדעת הרמב"ם מדובר בשבועת הנוטלין שבאמצעותה זוכה האדם בחלקו.

מידות הראי"ה זיכוך המידות בין דעת לרגש
הקדמה למידות הראי"ה - 3
השיעור עוסק בהתחדשות עבודת המידות בתקופת הגאולה ומבאר כיצד המעבר ממישור היחיד למישור הציבורי והלאומי מעצב מחדש את תפקידן של המידות באומה הישראלית. בנוסף, נפתח לימוד הפסקה הראשונה המציגה את זיכוך המידות כתווך שבין הדעת לרגש, תוך הדגשה כי בירורן השכלי והכרתי קודם לעיבודן הרגשי.

שיעורים בספר יהושע סוד דמותה של רחב
יהושע פרק ב'
השיעור עוסק במפגש של מרגלי יהושע עם רחב, תוך התמודדות עם דמותה המורכבת ומעמדה המרכזי בכניסת עם ישראל לארץ. דרך מקורות חז"ל מוסברים תהליך התשובה שלה, כוחה להכיר בגדולת השם דווקא מתוך עברה, והחיבור העמוק שלה לקדושת ישראל ולשושלת הנבואה.

גשמים בארץ ישראל שאילת גשמים וארץ ישראל
מדוע מדינות שבחורף שלנו אצלם קיץ מבקשים גשם, ומדוע יעקב התעקש להיקבר במערת המכפלה, ופירוש תפילת מעין שלוש.

מידות הראי"ה אמונה: גבורתה ושפלותה
אמונה כ"ט -ל"א
השיעור עוסק בתפקידה הכפול של האמונה: מחד להעלות את האדם לעוז וגבורה עילאיים הנובעים מדבקות בה', ומאידך לעדן ולרכך את עוצמתו הפראית. בהמשך לכך מוסבר כי הנהגת העולם והחיים דורשת חיבור לאמונה הגבוהה ולפנימיות התורה, שהם המקור האמיתי להחייאת כוחות הנפש ולתחייה רוחנית מלאה.















