ישיבה בית המדרש
בית המדרש
- הלכה מחשבה ומוסר
- הדרכות ונושאים בעבודת ה'
- מוסר
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
רחל בת יקוט
הראשון הוא המרכיב הרציונאלי-האינטלקטואלי הדורש לימוד תורה מתמיד ומעמיק. היא מכבדת יכולת שכלית ואינטלקטואלית ומתפעלת ממנה ודנה את מנהיגיה הרוחניים באור הזה. מאחר שהיא מחייבת לימוד, המורה חייב להיות אדם בעל ידע וכושר שכלי. בעולם הישיבות, עד עצם היום הזה, הגאון, העילוי - האדם עם המוח החריף, היצירתיות השכלית והזיכרון המעולה - כולם מאפיינים של הראש - זוכה להערכה רבה.
אבל ישנו מרכיב נוסף ביהדות: הלב, הרגש והאמונה. הלב הוא מרכיב הכרחי בחיים היהודיים ובאישיות היהודית האידיאלית. אדם שאיננו מלומד יכול להיות צדיק, אבל מי שלומד איננו יכול להיות צדיק אם חסרים לו המרכיבים האמיתיים של הלב ושל הרגש היהודי. השילוב של השניים, של הלב והראש, מאפיין את הייחודיות של היהדות.
בתלמוד, שהוא המאגר האינטלקטואלי העליון ביותר של היהדות עצמה, נאמר שהקב"ה רוצה את הלב - "רחמנא ליבא בעי". הדרך להשגת האיזון הנכון בין הראש ללב היא אתגר דרמטי שמתקיים ביהדות כבר מאות שנים.
המאבק בין ההתעלות הרגשית לשיקולים המעשיים קיים בתוך כל אחד ואחד מאתנו. היהודי השלם יכול להתקיים על שני המרכיבים במכלול הרמוני אחד. אך אל נחשוב ולו לרגע שזאת משימה קלה.
לפני מאתיים ושלוש מאות שנה תבעה התנועה החסידית איזון חדש בין הלב והראש. היא קבלה, ואולי בצדק, ששמירת המצוות הפכה לשגרה משמימה ושהחברה היהודית הדתית הפכה לנעדרת כל התלהבות, אמונה או השראה. הראש שלט בחיים היהודיים, והמונופול שכמעט שהיה למספר קטן של יהודים חכמים בחיים הדתיים, הביא לכך שההמון היהודי במזרח אירופה לא לקח חלק בקיום יהודי משמעותי. החסידות באה להדגיש את הלב, להשיב את הרגש ואת הרוח לחיים היהודיים.
אחרי תקופה של הצלחה עצומה ופופולריות רבה, נראה היה שהחסידות נופלת למלכודת הצפויה של נטישת הראש והתרכזות בלב בלבד. סיפורים מופלאים על בעלי נס, על אקסטזה בטקסי תפילה, ולעיתים קלות דעת והוללות מופרזת, כולם תרמו לאווירה של שלטון הלב על כל דבר אחר.
הקהילה היהודית האינטלקטואלית - הדתית והחילונית - נאבקה במנהגי החסידים ולעגה להם. אך החסידות שינתה את עצמה והפכה לתנועה הרבה יותר למדנית ומהורהרת, וכך השיבה לעצמה את האחיזה על רוב יהדות מזרח אירופה.
יחד עם זה, גם החסידות וגם מתנגדיה החלו לחפש מטרה חדשה: סינתזה מעשית של הראש והלב בחיים היהודיים ובצד המעשי של היהדות. לא יהיה זה מוגזם לומר שתנועת המוסר בליטא הייתה ניסיון של המתנגדים להשיג את המטרה הזאת. בתנועת החסידות עצמה, חסידות פשיסחא, היהודי הקדוש, רבי שמחה בונים ורבי מנחם מנדל מורגנשטרן (הרבי מקוצק) התאמצו להשיג את האיזון הזה. גם תנועת המוסר וגם חסידות פשיסחא השפיעו השפעה גדולה על היהדות, על אף שאף אחת מהן איננה חזקה היום כפי שהיתה.
הנביא ישעיהו אומר שהלב הוא העיקר, אבל מי יכול לדעת מה מסתתר בו. הצורך של האדם להכיר את עצמו, לדעת מה באמת טמון בנבכי לבו הפך לאתגר בחיים היהודיים האישיים. רק בעזרת הראש יכול אדם לראות באמת אל תוך לבו. הרב שמחה בונים אמר שללב יש אינספור חדרים. הכרת העצמי היא אתגר מתמיד, עיסוק שנמשך כל החיים. מה הם המניעים האמיתיים שגורמים לי להתנהג כפי שאני מתנהג?
הראש בא לחשוף את המסתורין ואת הצביעות של הלב. כפי שפסיכולוגים רבים יאמרו לכם, כואב לגלות את האני האמיתי. אך היהדות תובעת מאתנו לעבור את החוויה המפרכת הזאת. זה חלק מהחיפוש שלנו אחרי האלקים, החיפוש שלנו אחר האמת המוחלטת. האמת הזאת יכולה להימצא רק בתוך עצמנו, בתוך מהותנו. דת של רגש מוחלט, של גיטרות וריקודים, לא תשרוד הרבה זמן במונחים דוריים. אם לא יתלווה לה לימוד, ידע, תסיסה אינטלקטואלית ויצירתיות, החלק הרגשי ידעך ויהפוך לחלק מהשגרה. רק הראש יכול למנוע את ניוון הלב.
אבל רק הלב יכול להעניק לראש חיים אמיתיים ומשמעות מתמשכת. שמירת האיזון בין השניים בחיים הדתיים ובשמירת המצוות היא המבחן האמיתי של כולנו. לא נוכל להתחמק מן האתגר הזה.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

רביבים מצוות תלמוד תורה – גם לנשים
נשים חייבות ללמוד תורה, והתורה שייכת לנשים כמו לגברים | ביסוד הקשר לתורה - נשים אף קודמות לגברים | להקיף את התורה כולה – רק גברים חייבים | נשים, כמו גברים, חייבות לברך בכל יום את ברכות התורה | ככל שעברו השנים, השתתפות האישה בכל תחומי העבודות והמדעים גדלה | נשים שחיות בחברה המודרנית, תוך שותפות בקידום המדע והחברה, חייבות ללמוד הרבה יותר תורה

לך לך פרשת לך לך – נפרדים לשלום
עם ישראל מתקשה לקבל את אלומות הצלחתו המדינית ומפקיר את המדינה לידי מורדים פנימיים מחוסר זהות יהודית לאומית

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות פרשת לך לך תשפז
מה הטעם שמכל חייבי כריתות מצות מילה ומצות קרבן פסח הם המצוות היחידות שחייבים עליהם כרת בביטול מצות עשה. לאיזה צורך הגביה הקב"ה את אברהם למעלה מן הכוכבים, ואפשר לראותם גם מלמטה. ועוד מהו דמיון הכוכבים לישראל. והרי כבר המשילום לעפר הארץ. למה שאל אברהם אות על הארץ בַּמָּה אֵדַע כִּי אִירָשֶׁנָּה, ואילו על הבנים לא שאל אות. איך מל אברהם את עצמו ביום הכיפורים, ונפסק בשו"ע (יו"ד רסו ז) אדם שלא מל מעולם לא ימול בשבת שמא יקלקל ונמצא מחלל שבת.

בבא מציעא שניים אוחזין - מהות השבועה
השיעור בוחן את יסוד דין חלוקה ושבועה במשנת "שניים אוחזין בטלית", תוך התמקדות בהבדלי הגישות בין התוספות לרמב"ם. בעוד שלדעת התוספות יסוד הדין נשען על מוחזקות והשבועה נועדה רק להכחיש את טענת היריב, לדעת הרמב"ם מדובר בשבועת הנוטלין שבאמצעותה זוכה האדם בחלקו.

מידות הראי"ה זיכוך המידות בין דעת לרגש
הקדמה למידות הראי"ה - 3
השיעור עוסק בהתחדשות עבודת המידות בתקופת הגאולה ומבאר כיצד המעבר ממישור היחיד למישור הציבורי והלאומי מעצב מחדש את תפקידן של המידות באומה הישראלית. בנוסף, נפתח לימוד הפסקה הראשונה המציגה את זיכוך המידות כתווך שבין הדעת לרגש, תוך הדגשה כי בירורן השכלי והכרתי קודם לעיבודן הרגשי.

שיעורים בספר יהושע סוד דמותה של רחב
יהושע פרק ב'
השיעור עוסק במפגש של מרגלי יהושע עם רחב, תוך התמודדות עם דמותה המורכבת ומעמדה המרכזי בכניסת עם ישראל לארץ. דרך מקורות חז"ל מוסברים תהליך התשובה שלה, כוחה להכיר בגדולת השם דווקא מתוך עברה, והחיבור העמוק שלה לקדושת ישראל ולשושלת הנבואה.

גשמים בארץ ישראל שאילת גשמים וארץ ישראל
מדוע מדינות שבחורף שלנו אצלם קיץ מבקשים גשם, ומדוע יעקב התעקש להיקבר במערת המכפלה, ופירוש תפילת מעין שלוש.

מידות הראי"ה אמונה: גבורתה ושפלותה
אמונה כ"ט -ל"א
השיעור עוסק בתפקידה הכפול של האמונה: מחד להעלות את האדם לעוז וגבורה עילאיים הנובעים מדבקות בה', ומאידך לעדן ולרכך את עוצמתו הפראית. בהמשך לכך מוסבר כי הנהגת העולם והחיים דורשת חיבור לאמונה הגבוהה ולפנימיות התורה, שהם המקור האמיתי להחייאת כוחות הנפש ולתחייה רוחנית מלאה.















