ישיבה בית המדרש
בית המדרש
- מדורים
- אדני הבית
- זוגיות
- משפחה חברה ומדינה
- הבית היהודי
- פרנסה
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
אסתר בת רחל
אני בחופשת לידה לאחר לידת ילדי חמישי. קיבלתי הצעה לחזור לעבודה בתפקיד יותר בכיר ומאתגר משהייתי בו קודם. אך אני בהתלבטות, מפני שבעלי מפרנס ואינני חייבת לעבוד כדי לעזור בפרנסה, לכן אולי כדאי להשאר בבית ולגדל את הילדים. בנוסף, שמתי לב לכך שכאשר אני עובדת ומצליחה, זה מלחיץ את בעלי מפני שהוא מרגיש כאילו אני לוקחת לו את המקום. מאידך, ההצעה לעבודה החדשה מאוד קוסמת לי.
תשובה:
ההתלבטות אם להיות אשה עובדת או אמא המגדלת את ילדיה בבית היא אכן דילמה קשה בדורנו. בעבר היה ברור לכל אשה שתפקידה העיקרי הוא בבית, "כל כבודה בת מלך פנימה", ומידי פעם, כאשר יש הפוגה בגידול הילדים אפשר לצאת לעבוד. בדורנו המצב שונה. נשים רבות מעדיפות להשאיר את גידול הילדים למטפלת, כדי שהן תוכלנה להיות פנויות לצאת לעבודה. מדברייך אני מבין שאינך רואה את גידול הילדים כ"קודש קודשים", שהרי עבדת בעבר ואת שוקלת להמשיך ולעבוד גם בעתיד. אם היית מציגה את הדילמה באופן הפוך: אני מאד רוצה להשאר עם הילדים בבית, אבל אני חייבת לעזור בפרנסה וגם מציעים לי עבודה מאתגרת, בשאלה כזאת ניתן לבחון דרך שהאמא תישאר בבית ויימצאו פתרונות אחרים לפרנסה וכד'. אולם, לפי שאלתך נראה שיהיה לך קשה להשאר בבית. יתירה מזו: אחד הכללים החשובים בחיינו הוא, להיות שלימים לחלוטין עם הדרך בה אנו הולכים. שערי בנפשך שאייעץ לך לא לחזור לעבודה המאתגרת שמציעים לך. הרי בעוד מספר שנים, כאשר הילדים יגדלו, את עלולה לחוש תחושת החמצה גדולה. הנה היתה לי הצעה נפלאה, וויתרתי עליה כדי לטפל בילדי. משמע: הילדים גרמו לי להפסיד את כל עתידי. כמה שמחשבה כזאת נשמעת מופרכת, לצערי היא קיימת, ומביאה לתסכול וממילא לחוסר מוטיבציה בגידול הילדים.
לכן, לכאורה הייתי צריך לייעץ לך להפקיד את הילדים בידי מטפלת ולקבל את התפקיד החדש המוצע לך. אולם, הרי העלית בעיה נוספת, והיא, הפגיעה במנהיגותו של בעלך. באופן עקרוני, מאד לא נכון שבעל מרגיש כאילו אשתו תופסת את מקומו. הרגשה כזאת יכולה להיווצר במקרה שבעלך ממילא מרגיש קושי במילוי תפקידו כראש משפחה, כבעל מוביל בדרכי החיים. במצב כזה, אם תקבלי על עצמך עיסוק חשוב ומכובד, אכן בעלך עלול לחוש כאילו את הופכת להיות המנהיגה בבית. במצב אחר, בו הבעל מרגיש עוצמה ובטחון, אין כל סיבה שירגיש תחרות מצד אשתו בשאלה "מי בראש?". אם כן, לכאורה, העצה הנכונה עבורך היא, לא לקבל את העבודה, כדי שלא לערער על מנהיגותו של בעלך. אלא ששוב אנו באים לאותו מילכוד כפי שהיה בתחושה כלפי הילדים. מה תרגישי בעוד כמה שנים, כאשר תתבונני לאחור ותאמרי: רק בגלל בעלי הפסדתי את הקריירה שלי. אסור למשפחה ליצור תנאים העלולים להביא לתחושה זו. נכון הוא שחכמים מלמדים אותנו: "אשה טובה עושה רצון בעלה" (תד"א רבה, פרק ט'), אבל יש לכך גבול ברור. כמו שאסור לחוש שהילדים גרמו לי להחמיץ את כל עתידי, כך אסור להגיע לתחושה שבגלל שהייתי אשה טובה לבעלי, לכן הפסדתי את הקריירה שלי.
אם כן, למעשה : אני מציע לך לעשות הפסקה של שנה אחת בחזרה לעבודתך. בשנה זו גם תגדלי את הילדים, ובעיקר, שוחחו שניכם, את ובעלך, על סוגיית מנהיגותו של הבעל במשפחה. את יכולה להשתמש בפרוש נוסף למאמר שהזכרתי: אשה טוב עושה, כלומר בונה-יוצרת את רצון בעלה. נצלו שניכם את שנת החופשה שלך לבנות היטב את ביתכם, בצורה מתוקנת וישרה, כשאת דוחפת את בעלך ללמוד כיצד מנהיגים את הבית. בעז"ה, בעוד שנה, תוכלי לצאת לעבודה עם הרגשה טובה שגידלת את ילדייך, ועם בטחון גמור בבעלך, שלא תהיה לו כל תחושת תחרות מצידך, ובעז"ה, הקב"ה ידאג שגם בעוד שנה יציעו לך תפקיד מעניין ומאתגר.
זוגיות (46)
הרב אליקים לבנון
30 - זוגיות בגיל הפנסיה
31 - עקרת בית - עיקר או עקר
32 - כסף, תקציב ושלום בית
טען עוד
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

רביבים מצוות תלמוד תורה – גם לנשים
נשים חייבות ללמוד תורה, והתורה שייכת לנשים כמו לגברים | ביסוד הקשר לתורה - נשים אף קודמות לגברים | להקיף את התורה כולה – רק גברים חייבים | נשים, כמו גברים, חייבות לברך בכל יום את ברכות התורה | ככל שעברו השנים, השתתפות האישה בכל תחומי העבודות והמדעים גדלה | נשים שחיות בחברה המודרנית, תוך שותפות בקידום המדע והחברה, חייבות ללמוד הרבה יותר תורה

לך לך פרשת לך לך – נפרדים לשלום
עם ישראל מתקשה לקבל את אלומות הצלחתו המדינית ומפקיר את המדינה לידי מורדים פנימיים מחוסר זהות יהודית לאומית

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות פרשת לך לך תשפז
מה הטעם שמכל חייבי כריתות מצות מילה ומצות קרבן פסח הם המצוות היחידות שחייבים עליהם כרת בביטול מצות עשה. לאיזה צורך הגביה הקב"ה את אברהם למעלה מן הכוכבים, ואפשר לראותם גם מלמטה. ועוד מהו דמיון הכוכבים לישראל. והרי כבר המשילום לעפר הארץ. למה שאל אברהם אות על הארץ בַּמָּה אֵדַע כִּי אִירָשֶׁנָּה, ואילו על הבנים לא שאל אות. איך מל אברהם את עצמו ביום הכיפורים, ונפסק בשו"ע (יו"ד רסו ז) אדם שלא מל מעולם לא ימול בשבת שמא יקלקל ונמצא מחלל שבת.

בבא מציעא שניים אוחזין - מהות השבועה
השיעור בוחן את יסוד דין חלוקה ושבועה במשנת "שניים אוחזין בטלית", תוך התמקדות בהבדלי הגישות בין התוספות לרמב"ם. בעוד שלדעת התוספות יסוד הדין נשען על מוחזקות והשבועה נועדה רק להכחיש את טענת היריב, לדעת הרמב"ם מדובר בשבועת הנוטלין שבאמצעותה זוכה האדם בחלקו.

מידות הראי"ה זיכוך המידות בין דעת לרגש
הקדמה למידות הראי"ה - 3
השיעור עוסק בהתחדשות עבודת המידות בתקופת הגאולה ומבאר כיצד המעבר ממישור היחיד למישור הציבורי והלאומי מעצב מחדש את תפקידן של המידות באומה הישראלית. בנוסף, נפתח לימוד הפסקה הראשונה המציגה את זיכוך המידות כתווך שבין הדעת לרגש, תוך הדגשה כי בירורן השכלי והכרתי קודם לעיבודן הרגשי.

שיעורים בספר יהושע סוד דמותה של רחב
יהושע פרק ב'
השיעור עוסק במפגש של מרגלי יהושע עם רחב, תוך התמודדות עם דמותה המורכבת ומעמדה המרכזי בכניסת עם ישראל לארץ. דרך מקורות חז"ל מוסברים תהליך התשובה שלה, כוחה להכיר בגדולת השם דווקא מתוך עברה, והחיבור העמוק שלה לקדושת ישראל ולשושלת הנבואה.

גשמים בארץ ישראל שאילת גשמים וארץ ישראל
מדוע מדינות שבחורף שלנו אצלם קיץ מבקשים גשם, ומדוע יעקב התעקש להיקבר במערת המכפלה, ופירוש תפילת מעין שלוש.

מידות הראי"ה אמונה: גבורתה ושפלותה
אמונה כ"ט -ל"א
השיעור עוסק בתפקידה הכפול של האמונה: מחד להעלות את האדם לעוז וגבורה עילאיים הנובעים מדבקות בה', ומאידך לעדן ולרכך את עוצמתו הפראית. בהמשך לכך מוסבר כי הנהגת העולם והחיים דורשת חיבור לאמונה הגבוהה ולפנימיות התורה, שהם המקור האמיתי להחייאת כוחות הנפש ולתחייה רוחנית מלאה.













