בית המדרש

  • מדורים
  • חינוך ילדים
קטגוריה משנית
  • משפחה חברה ומדינה
  • מוסדות חינוך
לחץ להקדשת שיעור זה

לימוד השיעור מוקדש לרפואת

יהודה בן הדסה הינדה מלכה

undefined
2 דק' קריאה
שאלה:
אחד הבנים שלנו, לומד ב'שביעית' בישיבה תיכונית. הוא רוצה לעבור בשנה הבאה לישיבה גבוהה, לעזוב את לימודי התיכון, ולדבריו, הוא רוצה גם להתחתן. כהורים, כיצד להגיב? האם לעצור בעדו, לעודד אותו או סתם לתת לו לעשות מה שהוא רוצה?

תשובה:
בשאלתכם נגעתם בשני נושאים שלא בהכרח יש קשר ביניהם. הנושא הראשון הוא מעבר לישיבה גבוהה בגיל צעיר, והשני, נישואין בגיל צעיר. כדי להתייחס לנושא הראשון, צריך להכיר את בנכם ולבדוק מדוע הוא רוצה להפסיק את לימודיו בישיבה התיכונית. לעיתים הסיבה היא קושי בלימודים, במקרה זה, צריך לעודד אותו להשלים ולסיים את לימודיו. אולם, אם הרצון נובע מתוך הרגשה שהוא אינו מנצל את הזמן כראוי, ולפי כישרונו הוא באמת יכול ללמוד יותר, מתוך בגרות והשקעה לימודית רבה, יש מקום לאפשר לו לעבור למקום בו יוציא את עצמו אל הפועל ביתר שלימות. החלטה כזו צריכה להתקבל מתוך בחינה ויישוב הדעת, כדי לאמת את ניתוח המצב, ולדעת שאין זו 'קפיצת מדרגה' ללא הכנה, אלא באמת 'עליית מדרגה'. מפי מו"ר הרב צבי יהודה קוק זצ"ל שמעתי כמה פעמים את הביטוי, שכאשר 'הולכים' לא נכשלים, אבל כאשר קופצים, אפשר ליפול על הרגלים, אך אפשר גם ליפול על הראש.

ביחס לנושא השני, נישואין בגיל צעיר, אפשר לומר כמעט באופן מוחלט, שאין לעודד מחשבה כזאת. בנין בית אינו משחק. זהו מעשה החורץ את גורלו של אדם למשך שנים רבות. לבנות בית על פי התורה, זה לא רק לדעת כמה דפי גמרא ועוד כמה סעיפים בשולחן ערוך. בחור הרוצה לבנות ביתו מתוך תורה צריך לספוג אל תוכו את התורה במהלך של מספר שנים, עד שהתורה נקלטת ברוחו והופכת להיות הכח המנהיג את חייו. רק אז הוא יוכל ליצור קשר עם אשה כדי להקים משכן לתורה. נישואין ללא הכנה מספקת, מביאים לבנין רדוד ושטחי אשר אינו ממצא את הכוחות של בני הזוג.

בנוסף, יש להקדיש זמן הגון ללימוד מפורט של אורחות חיי המשפחה: תפקידים המוטלים על כל אחד מבני הזוג, התייחסות הדדית איש לרעהו, תגובות נכונות, בעיות ופתרונן וכד'. כל אלה מחייבים השקעה של אנרגיה וזמן, ובהתאם להשקעה כך גדל הפרי. מנסיוני אני יכול להוסיף, שנישואין בגיל צעיר הם פתח ליותר משברים וכאבים הדדים. ידועים דברי חכמים הממליצים להתחתן כבר בגיל 13 (שולחן ערך אבן העזר סי' א') אולם גם השו"ע וגם הרמ"א פותחים לנו פתחים להקל בכך, ובזמן הזה אין כופים על נישואין בגיל צעיר.

לסיכום: רצונו של הבן לעבור ללמוד בישיבה גבוהה, צריך להישקל בכובד ראש. אולם רצונו להתחתן בקרוב, נסו להניאו מכך, עד כמה שידכם מגעת, כדי לקבל את הבסיס הראוי לבנות בית.
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il